Ókovács házaspár: az Opera az ötödik gyermekünk, a Szent István Intézet a hatodik - Videó!





Ókovács Szilveszter és Máthé Zsuzsa 18. házassági évfordulóját ünnepelte. Az Operaház főigazgatója és a közéleti tevékenységet is vállaló történész felesége négy gyermeket nevel, de mellettük az édesapa az Operának, az Eiffel Műhelyháznak és az Erkel Színháznak is „gondját viseli”, Zsuzsa pedig a Szent István Intézet szellemi szülőanyja is. A házaspár az elsők között ajánlott fel anyagi támogatást az Áder János és Herczegh Anita által létrehozott Covid-árvákat támogató alapítvány számára.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.02.23.
II. kerület VI. kerület házaspáros

Az Ókovács házaspár 18 éve egy fogadáson ismerte meg egymást.

„Mai napig sem értem, mi ütött akkor belém. Én éppen indultam volna, amikor Szilveszter vadidegenként odalépett hozzám, és azt mondta, elvisz kocsival. Nem szoktam ilyet csinálni, de akkor valamiért beültem mellé – aztán megváltozott az életem” – mesélte Máthé Zsuzsa. A férj és feleség sok mindent megélt már együtt: felépítették otthonukat, és miközben négy gyermekük boldogságán munkálkodnak, állapot- és hivatásbeli kötelességeiket teljesítik, sok csalódásokkal és sikerekkel teli közös küldetésen is túl vannak, Zsuzsa egy komoly betegségen is. Azt mondják: most is őrült gyorsasággal telnek a napok, amikben igyekeznek a kiégéstől, az életközepi krízistől megóvni magukat és családjukat.

„Ebben a pörgésben hihetetlen jó érzés, hogy van egy biztos pont: egymásnak a másik. Ez a bizalom, ráhagyatkozás mindennél többet jelent mindkettőnk számára”- tudtuk meg Zsuzsától. Férje, Ókovács Szilveszter annyit fűzött hozzá felesége szavaihoz, hogy házasságukban „kulcsszerepe van a humornak”.

Ókovács Szilveszter és Máthé Zsuzsa az Eiffel Műhelyházban Fotó: Ókovács család

 

„Ha az Opera az ötödik gyermekünk, a Szent István Intézet a hatodik – e népes »család« pedig örök időhiányt jelent, folyamatos egyensúlyozást követel a munka és család között, amiben immár a gyerekeknek is feladataik vannak. A legkisebb lányunkat, Borókát sokszor a nagyok hozzák haza a suliból, felelősséget kell vállaljanak egymásért is” – árulta el Zsuzsa, aki édesanyaként otthon van a munka és család állandó egyensúlyozást kívánó témakörben. Szilveszter, mint családapa, feleségével egyetértésben azt vallja: fontos támogatniuk olyan ügyeket is, amelyek túlmutatnak a munkájukon és a mindennapjaikon.

Ókovács család: apa, anya és a gyerekek Fotó: Ókovács család

„Ezért szorgalmaztuk a Covid-árvák intézményes segítését, amit anyagilag is fontosnak éreztünk támogatni, de emiatt csatlakoztunk házaspárként a kiváló magyar teljesítményeket elismerő Highlights of Hungary nagyköveti csapatához is. Jelöltjeink Gui Angéla jótékonysági futó, Skrabski Fruzsina dokumentumfilmes, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetője, a megújult Református énekeskönyv, a Fiatalok az Élet Szolgálatában életvédő közösség és egy példamutató családi borászat, az A’Capella Szőlőbirtok voltak” – számolt be Ókovács Szilveszter, aki feleségével együtt lakóhelyükön is tevékeny, községükben, a Duna melletti Sződliget lokálpatrióta közösségének épp a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjára szerveznek megemlékezést. Budapesten pedig a Terror Háza Múzeum és a Szent István Intézet közösen tart konferenciát Vörös csillag a kereszt ellen címmel február 24-én 10–13 óráig. A rendezvényt online is követhető: www.facebook.com/terrorhazamuzeum és www.facebook.com/szentistvanintezet

Ókovács Szilveszter: Ybl háza ma is készpénzt termel

„Azért dolgozom 10 éve az Opera élén, hogy 50 év múlva is értékeljék az emberek a művészet legnagyobb és legkomplexebb teljesítményét, az operát és a balettet. Ha lesz nézőnk még akkor is, mert addig volt szépség, értelem, tehetség és szorgalom, no és épület és támogatás is, akkor az európai kultúra is megmarad. Magyarország is, keresztény világunk is. Összefüggnek a dolgok: ha most építünk, fejlesztünk, emelünk minőséget és kreatívak vagyunk, az 25–50 év múlva fordul majd igazán termőre. Ybl Miklós olyan Operaházat tervezett nekünk, amely 138 évvel később is minden este készpénzt termel az utódok számára már csak a saját neoreneszánsz szépségével is!”

Házaspárként a Highlights of Hungary nagykövetei Fotó: Máthé Zsuzsa

Máthé Zsuzsa: Ha az életet jobban tiszteljük, egymást is jobban megbecsüljük

„Minden munkám során, most a kereszténydemokrata értékrendet népszerűsítő Szent István Intézet vezetőjeként is az élet tisztelete és szeretete, a családok védelme, megerősítése motivál. Ha az életet jobban tiszteljük, értékeljük, meggyőződésem, hogy egymást is jobban megbecsüljük, erősödik a szolidaritás, oszlik a korunkat jellemző közöny. A családok, a legszorosabb emberi kötelékek pedig segíthetik megőrizni emberségünket egy mesterséges intelligenciáktól vezérelt, virtuális tér felé szorító világban is. Istenhitünk pedig a józanság lelkével ajándékoz meg bennünket, amely engedi felismerni az ártó, emberellenes ideológiákat és megtalálni az utat egy egyszerűbb, békésebb, szeretetteljesebb élethez.”

Monogámia és szexuális szokások

A Szent István Intézet a Házasság Hete alkalmából hét tanulmányt publikált, amelyek a monogámia, szexuális szokások és a keresztény házasság társadalmi összefüggéseit vizsgálják. A tanulmányokból kiderül, miért a házasság az alapja mindannak a kulturális és civilizációs jónak, amely ma körülvesz minket. A tanulmányok itt olvashatóak: https://szentistvanintezet.hu/tanulmanyaink





Ezeket olvastad már?
„Nem volt elég, hogy földhöz vágtalak?” – egymásnak estek a Házasság első látásra férjei

„Nem volt elég, hogy földhöz vágtalak?” – egymásnak estek a Házasság első látásra férjei

Szenes Iván 100 éves lenne – lánya, Szenes Andrea: „Egyre jobban hiányzik”

Szenes Iván 100 éves lenne – lánya, Szenes Andrea: „Egyre jobban hiányzik”

Könnyek között távozott Harry herceg

Könnyek között távozott Harry herceg

Most kaptuk a tragikus hírt: koncert közben, a közönség előtt halt meg az énekesnő

Most kaptuk a tragikus hírt: koncert közben, a közönség előtt halt meg az énekesnő

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás