RETRO RÁDIÓ

„Rátonyi Róbert egyszer csak ott termett az öltözőmben” – keserédes történetek az operett nagymesteréről





Keller János színművész a művészeti vezetője a Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztiválnak, amelyre már javában készülnek a szervezők. A Metropolnak számos személyes élményt mesélt a szórakoztatás zseniális mesteréről, és közben az is kiderült, hogy Veszprém utcáin hol találkozhatunk a műfaj mostani sztárjaival.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.06.05.
Operettfesztivál

Idén ötödik alakalommal rendezi meg a Veszprémi Petőfi Színház június 17–19. között a Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivált. Minden évben különleges kiállítással, ajándékokkal, előadásokkal és kiegészítő programokkal várják az érdeklődőket. A tavalyi évhez hasonlóan, idén is találkozhatnak az operett műfaj sztárjaival a város éttermeinek, kávézóinak a teraszán, vagy éppen a tereken, az utcákon, de még a vonaton is.

Rátonyi Róbert már életében is legenda volt

Az esemény művészeti vezetője, Keller János pályakezdő színészként együtt dolgozott a legendás névadóval. Rátonyi Róbert ugyanis már életében is legenda volt: sokat tudott a színházról, és mindent szenvedéllyel művelt. A színház mellett rengetegett utazott, szeretett fényképezni, filmezni, remek riporter volt könyveiben, tévésorozataiban, és művészettörténeti szempontból is fontos összefoglalást írt a számára is annyira kedves operett műfajáról.

Rátonyi Róbert és a fiatal Oszvald Marika egy fellépésen Fotó: YouToube

Veszprémben, a Petőfi Színházban a Csárdáskirálynő megrendezésével ünnepelte volna 70. születésnapját és az 50. színészi jubileumát. Sajnos erre már nem került sor.

Hogyan lép be egy bonviván a színpadra?

„Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy éppen akkor voltam fiatal színésznövendék a Veszprémi Petőfi Színházban, amikor Rátonyi Róbert nálunk rendezett – emlékezett az operett nagymesterére Keller János, művészeti vezető. – A mai napig elevenen él bennem a hihetetlen energiája és profizmusa. Minden a kisujjában volt, amit a színházról tudni kell. Ámulatra méltón türelmes volt velünk fiatalokkal, ha kellett, akkor ötször-tízszer is megmutatott mindent, amíg olyan nem lett, amilyennek ő szerette volna, és közben nagyon hálás volt mindenért. Egy sereg dolgot tanultam tőle, például azt, hogyan kell bejönni az operettben egy bonvivánnak vagy egy táncoskomikusnak, hogyan kell elmondani úgy egy poént, hogy az valóban poén legyen, még akár nyíltszíni tapsos is. Még azt is elmondta, hogy a büfében, előadás közben egy frakkban vagy egy szmokingban nem ülhetünk le csak úgy, ha enni szeretnénk. Minden apróságra odafigyelt.

Keller János (jobbra) ma már a fiával, Keller Mártonnal lép színpadra, és szórakoztatják együtt a közönséget operettslágerekkel Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Személyre szóló gratuláló sorokat írt Rátonyi

„Amikor bemutattuk az ő rendezésében a Nebáncsvirág című operettet, még arra is külön vette a fáradságot, hogy egyenként minden színésznövendékeknek névre szóló gratulációkártyát készítsen. A másik emlékem pedig, amikor éppen készülődtem az öltözőben és egyszer csak ott termett a semmiből. Mosolyogva mondta, hogy a következő rendezésében is számít rám, mert majd a Csárdáskirálynőben kapok egy nagyszerű karakterszerepet. Ez számomra meghatározó és szép emlék, külön ezért felkeresett, hogy ezt közölje velem. Sajnos a sors közbeszólt, mert már nem tudta megrendezni a Csárdáskirálynőt. A darabot végül más rendezte meg, de azt a szerepet játszottam el, amit még ő szánt nekem” – árulta el a Metropolnak a művészeti vezető.

A Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál június 17-én az egész veszprémi belvárost felölelő nagyszabású felvonulással veszi kezdetét. A színes kavalkádban a színház és a zene mellett, a tánc és a cirkuszművészet is megjelenik. A három nap során két nagyoperettet is láthat a közönség, a Monarchia Operett, valamint a Soproni Petőfi Színház vendégjátékát. Érkezik továbbá Derzsi György nagy sikerű Szerelmem, Sárdy című előadása is. Az operett szerelmesei napközben sem maradnak program nélkül. Június 18-án, szombaton Oszvald Marika mesél az életútjáról, vasárnap Benkő Péter oszt meg történeteket Rátonyi Róbertről, de Egy fess pesti estet is eltölthetnek a nézők Kamarás Iván vezetésével.

 





Ezeket olvastad már?
Bódi Sylvi intim fotói forróbbak, mint nyáron a beton

Bódi Sylvi intim fotói forróbbak, mint nyáron a beton

Megható: Tóth Gabi összebújós fotókkal és szívszorító üzenettel lepte meg az országot

Megható: Tóth Gabi összebújós fotókkal és szívszorító üzenettel lepte meg az országot

„Az idegenek már jó ideje itt vannak, figyelnek minket” – megfagyott a levegő a stúdióban az Oscar-díjas színésznő kijelentésétől

„Az idegenek már jó ideje itt vannak, figyelnek minket” – megfagyott a levegő a stúdióban az Oscar-díjas színésznő kijelentésétől

Nem titok többé: Kovács Lázár elárulta a tökéletes húsvéti sonka receptjét - videó

Nem titok többé: Kovács Lázár elárulta a tökéletes húsvéti sonka receptjét - videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás