RETRO RÁDIÓ
Vélemény

Anya iszik, mert anyának bánata van







Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.12.03.
alkoholizmus Piás asszonyok

Aki piás, vagy alkoholista, az egyértelműen férfi. Legalábbis így képzeljük, vagy így tartjuk „emészthetőnek”. A női alkoholizmus akkora tabu, hogy még rágondolva is szekunder szégyent érzünk.

Hozzátartozóként a végletekig titkoljuk és tagadjuk, csak hogy ki ne derüljön, hogy a nagyi iszákos, vagy a gyeses anyukákkal a játszótéren legurított 2-3 Hubertus bizony már zugivás.

Az alkohol arra jó, hogy nyitva tartsa a sebeket (Fotó: Pixabay)

A női lét zsákutcái gyakran poharakkal vannak kikövezve. A GYES alatti kiesés a pörgésből, az özveggyé válás, az üres fészek-szindróma és a menopauza traumáinak feldolgozására gyors és hatékony megoldásnak tűnhet egy kis alkalmi zsibbasztás.

A nők többnyire zugivók. A női alkoholizmus stigmákkal jár, hiszen míg a férfiaknál a társadalom ezernyi „mentséget” kínál az indokokra, a női piások úgy érzik, hogy a környezetük elől rejtegetniük kell az alkoholfogyasztást. A titok egyenes következménye a bűntudat, aminek a párja a szorongás, és ez a kínzó duó vezet az újabb lerészegedésig. A rejtőzködő alkoholista pedig a környezetétől sem kaphat támogatást ahhoz, hogy leálljon. A női alkoholizmus csendes, magányos és tele van szégyennel.

Egy alkoholista anyával együtt élni maga a pokol. A nagyobb gyerekek már tudják, hogy anya iszik, de részt vesznek a színjátékban. Ilyenkor a családban – természetesen a gyerekek érdekében (!) - fedősztorit használnak: „anya fáradt”, „anya rosszkedvű”, „anyának nehéz napja volt” - vagyis normálisnak hazudják azt, amiről a gyerekekek ösztönösen tudják, hogy valami nem stimmel.

Anya ugyanis ott van, de még sincs jelen. Elérhetetlen. Ettől persze minden gyerek arra gondol, hogy vele van a baj, és önmagában keresi a hibát, mert hiába nem nyilvánvaló a látvány, ha ott van az érzés.

A szakirodalom elfeledett gyermekeknek hívja a szenvedélybeteg szülőkkel élő gyerekeket, akik megtanulták eltemetni saját érzéseiket. Az alkoholisták gyerekei gyakran érzik azt, hogy láthatatlanok szüleik számára.

Anyu nem úgy iszik, mint apu, aki felpattintja a sört és a tévé előtt a fotelban, hangosan böfögve, cuppogva legurítja a meccs közben. Anyu a konyhában, főzés alatt, titokban húzza meg az üveget. Estére már vörös a szeme, kellemetlen a lehelete, bizonytalan a mnozgása és kásásan beszél. Anyu iszik, mert anyunak bánata van. Anyu azt hiszi, hogy erős, de a pia mindig erősebb nála. Már nem ő issza a szeszt, hanem az alkohol fogyasztja el őt.

Ha úgy érzi, egyedül már nem megy, itt kérhet, és kaphat segítséget: Anonim Alkoholisták





Ezeket olvastad már?
Elment a nyűgös öregúr, a mi Tóbiásunk

Elment a nyűgös öregúr, a mi Tóbiásunk

Egyre több magányos ember várja a karácsonyt Kárpátalján

Egyre több magányos ember várja a karácsonyt Kárpátalján

Miért nem bír ki ma már egy házasság egy életet?

Miért nem bír ki ma már egy házasság egy életet?

Aranyásók és az ásó, kapa, nagyharang küldetés

Aranyásók és az ásó, kapa, nagyharang küldetés

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás