A világelső Ashleigh Barty másodszor szerepelt Grand Slam-torna fináléjában, az elsőt – a 2019-es Roland Garroson – megnyerte. A 25 éves queenslandi játékos lehetett 1980 óta az első ausztrál női bajnok Evonne Goolagong Cawley diadala után. A legendás, hétszeres GS-győztes előd éppen 50 éve, 1971-ben szerezte meg az első wimbledoni trófeáját. A kávészakértőként és profi krikettjátékosként is bizonyító Barty nem vett részt a füves pályás felvezető tornákon, mivel a Roland Garros második fordulójában csípősérülés miatt feladta meccsét, és azóta a rehabilitációval foglalkozott. Annyi már előzőleg biztos volt, hogy a döntő elvesztése esetén is megőrzi világelső pozícióját, és hétfőn a 77. héten jegyzik a WTA-rangsor élén.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ash Barty (@ashbarty) által megosztott bejegyzés

Ashleigh Barty

A 29 éves, volt világelső Karolina Pliskova ugyancsak második Grand Slam-döntőjére készült, 2016-ban, a US Openen kikapott a német Angelique Kerbertől. A világranglista 13. helyezettje gyenge szezon során rukkolt elő londoni menetelésével, 27 mérkőzéséből 12-t elvesztett, és eddigi csúcspontja a római döntő volt (melyet azonban 6:0, 6:0-ra elbukott). A Lounyban született teniszező nemrég esett ki öt év után először a top 10-ből, és a döntős részvételével már biztosan a hetedik helyre tért vissza, a trófea elhódításával pedig negyedik is lehetett volna.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Karolina Pliskova (@karolinapliskova) által megosztott bejegyzés

Karolina Pliskova

A wimbledoni történelemben 35 év után fordult elő, hogy két újonc vívja a női finálét. Ami az egymás elleni mérlegüket illeti, Barty 5-2-re vezetett, és az elmúlt három összecsapásukat ő nyerte.

Most is így történt, és az ausztrál 6:3, 6:7 (4-7), 6:3 arányban végül győzedelmeskedett cseh ellenfele fölött.

A pályafutása 12. tornagyőzelmét begyűjtő Barty második Grand Slam-trófeája mellé 1,7 millió fontot (704 millió forint) is kap.