A magyar női vízilabda-válogatott ott lesz a tokiói olimpián! Bíró Attila szövetségi kapitány együttese a trieszti selejtezőtorna elődöntőjében 13-10-re nyert a házigazda olaszok ellen, ezzel kivívta részvételét az ötkarikás játékokon.

Keszthelyi Rita (jobbra) remekelt a trieszti tornán Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Keszthelyi szenzációs volt

Az olaszok elleni találkozó legjobbja Keszthelyi Rita volt, aki hat góllal segítette a magyar válogatottat a győzelemhez. A 29 éves pólós klasszis teljesítményt nyújtott, újfent igazolta, hogy nem véletlenül jegyzik őt a világ legjobbjai között. Az UVSE sztárját nyolcszor választották az év legjobb magyar vízilabdázójának, a válogatottal Európa-bajnoki címet nyert, és bronzérmet szerzett.

– Ez a csapat győzelme, fantasztikus érzés volt részt venni ebben – mondta a vlv.hu-nak Keszhelyi. – Nagyon szépen köszönöm ezt a munkát a lányoknak, ezt a teljesítményt! Büszkék lehetünk rá, hiszen az olaszokat Olaszországban, egy olimpiai kvalifikációs tornán nem hiszem, hogy nagyon sokan meg tudták volna verni.

Sporttörténelmi siker

Bíró Attila szerint a magyar lányok végig hittek magukban, magabiztosan játszottak az olaszok ellen.

Sporttörténelmi eredményt értünk el, mert olyan még nem történt, hogy olimpiai selejtezőn legyőzzük a házigazdát – mondta Bíró Attila. – A lányok végig hittek magukban, és bennünk, hogy jó munkát végeztünk. A csapat egyetlen pillanatig sem ingott meg, és bejött a taktikánk, megleptük az olaszokat azzal, hogy azonnal nekik estünk.

A magyar válogatott tegnap este, lapzártánk után, a tornagyőzelemért a hollandokkal játszott, de ennek a meccsnek már nem volt igazi tétje, hiszen mindkét csapat kvalifikálta magát az olimpiára.

Megkapták a tokiói beszállókártyát Fotó: FINA

Megvan a tokiói jegy

A találkozót követően a helyi szervezők egy jelképes tokiói járatra szóló óriási beszálló kártyát is átnyújtottak a magyar csapatnak. Bíró Attila csapata a trieszti teljesítményével éremesélyessé lépett elő a tokiói olimpián. A szakértők szerint a mostani teljesítményünk bárki ellen elég lehet a döntőbe jutásra az ötkarikás játékokon. Ez pedig azt jelenti, hogy a magyar női vízilabda-válogatottnak jó esélye lesz arra, hogy megszerezze története első olimpiai érmét.