RETRO RÁDIÓ

Egykor állva tapsolt neki az aréna, így él most a jég királynője, Sebestyén Júlia





Az első magyar női műkorcsolya Európa-bajnok 25 éves pályafutása után ma is tanítványaival tölti minden napját a jégen.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.01.26.
II. kerület IV. kerület Sebestyén Júlia korcsolya

Gór-Sebestyén Júlia az általa létrehozott Sebestyén Korcsolya SE vezetőedzőjeként az utánpótlással foglalkozik, és a jövő bajnokainak nevelésén dolgozik – igen eredményesen – a Marczibányi téren és a Vasas Jégcentrumban.

Gór-Sebestyén Júla (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Sebestyén Juli a Vasas Jégcentrumban januárban megrendezte az első Sebestyény Kupát, amelyet kárpótlásul szánt a fiatal műkorcsolyázóknak a járvány miatt elmaradt megmérettetésekért.

Jutalomjáték a koris tanítványoknak

A tanítványoknak sokat jelentett, hogy versenyezhettek a Sebestyén Kupán (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

– A vírus-okozta nehéz helyzet, a két hónapos kényszerpihenő komoly megpróbáltatást jelent a versenyzőinknek. Törölték a felnőtt Európa-bajnokságot, és már tudjuk, hogy a junior világbajnokságot is. Ezért gondoltam arra, hogy szervezzünk egy versenyt, amit már régóta tervezgettünk, és ha már így hozta az élet, legalább most végre valóra válhatott. A Sebestyén Kupán a felnőttek is versenyezhettek, az utánpótlás korosztály pedig felkészülési lehetőséget kapott a februári országos bajnokság előtt – tudjuk meg Sebestyén Júliától, aki három és fél évesen húzott először korcsolyacipőt. és azóta jóformán csak alváshoz veszi azt le.

Pepe fent a magasban - a jégen is (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

 

Tripla Lutz 13 évesen

Sebestyén Júlia itt lett Európa-bajnok - 2004. Papp László Aréna (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

– Tiszaújvárosban kezdtem korcsolyázni, egy nyitott jégpályán, és 10 évig itt edzettem, ha hullott a hó, vagy szembefújt a szél, akkor is. Tizenhárom évesen kerültem Budapestre, amikor a válogatott keret tagja lettem, onnantól kezdve világversenyeken és négy olimpián vettem részt. Hálás vagyok a sorsnak, hogy egy budapesti Európa-bajnokságon állhattam fel a dobogó legfelső fokára, amikor a Papp László Aréna teljesen megtelt, és tízezer ember szurkolt nekem élőben – emlékszik vissza a bajnoknő olyan természetességgel és szerénységgel, hogy szinte látjuk magunk előtt azt a Julit, aki 13 évesen az első magyar lányként tripla Lutz-ot ugrott hazai versenyen.

A Sebestyén Kupán a Vasas Jégcentrumban (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

 

Kemény munka és biztatás

Jól van, szép volt, ügyes vagy! (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

– Nem lehet bennem hiányérzet, olyan eredményeket értem el, amilyeneket más magyar versenyző nem. A mai napig a jégen töltöm minden napomat, és azért dolgozom a kollégáimmal együtt, hogy az utánpótlás minél messzebbre jusson. A tehetséges fiatalokat láthassuk Magyarországot képviselve a dobogó legmagasabb fokán állni, világranglisták élmezőnyében lenni – mondja Juli, miközben melegíti a tanítványait, és mindegyikükhöz van egy-két bátorító szava még a futás előtt, utána pedig kicsiknek és nagyoknak egyaránt jár a az ölelés – még ha maszkban is – mellé a dicséret, biztatás, avagy vigasztalás. Utána pedig folytatódik a kemény munka, hiszen Juli abban hisz, és már tanítványai is megtanulták, hogy e nélkül nincs eredmény.

 

Több, mint edző

Szakmai útmutatás és anyai gondoskodás (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Berei Mózes József (Pepe) még csak az édesanyja pocakjában „siklott”, amikor 2004-ben Sebestyén Júlia az első női műkorcsolya Európa-bajnokunk lett. Pepe családi okok miatt Bécsben töltötte gyermekkorát, de anyai nagyapjának halálos ágyán tett ígéretét beváltva, hazatért, és ma már magyar színekben korcsolyázik az SKSE portolójaként: Sebestyén Júlia tanítványa 2020. junior magyar bajnoka.

2020 junior magyar bajnokának, Pepének az edzője, Juli a példaképe (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

– Juli a példaképem. Sokat jelent nekem ő abból a szempontból is, hogy amikor hazaköltöztem, segített beilleszkedni. Rengeteget köszönhetek neki, a szakmai tudásának, szeretetének. Juli több, mint egy edző, mondhatnám, hogy második anya vagy egy nagyon közeli családtag.

 

Bajnokok a bajnoknő keze alól

Sebestyén Júlia Európa bajnok! (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Sebestyén Júlia 25 éves pályafutása alatt 14 Európa-bajnokságon, 12 Világbajnokságon és 4 Téli Olimpián szerepelt. Kilencszer lett Felnőtt Magyar bajnok. 2004-ben a Világbajnokságon a 6. helyet érte el. 2006-ban Világkupát nyert Kínában. 2004 után 2006-ban is bekerült a Világkupa döntőbe. Világranglistán a legjobb helyezése a 4. hely volt 2005-ben. 2010-ben fejezte be aktív pályafutását, és ebben az évben ő vihette a magyar zászlót a Vancouveri Téli Olimpia megnyitó ünnepségen. 2010 óta edzőként adja tovább a tudását, az általa megálmodott és vezetett Sebestyén Korcsolya Sportegyesületben, amely sorra adja a magyar bajnokokat, például a felnőttek mezőnyében Csernoch Andrást, aki 2019-ben és 2020-ban is megszerezte ezt a címet.

Csernoch András felnőtt magyar bajnok, Sebestyén Júlia tanítványa (Fotó: Ambrus Marcsi)

 

Az SKSE-hez itt lehet csatlakozni

Marczibányi Sportcentrum: kedd: 16.30 -17.30, csütörtök: 16.30-17.30, szombat: 8.30-9.20

Káposztásmegyeri Vasas Jégcentrum: szerda: 17 -17.50 szombat: 9-9.50





Ezeket olvastad már?
Ez Marco Rossit is érinti, komoly gondban van az Eb-rivális

Ez Marco Rossit is érinti, komoly gondban van az Eb-rivális

„Nagyon örült, egyben meg is hatódott" - a Fradi edzőjéről beszélt Hajnal Tamás

„Nagyon örült, egyben meg is hatódott" - a Fradi edzőjéről beszélt Hajnal Tamás

Most kaptuk a lesújtó hírt: elhunyt a válogatott focista

Most kaptuk a lesújtó hírt: elhunyt a válogatott focista

Se ruha, se smink: pucéran kel föl ágyából a kócosan ébredt szexbomba

Se ruha, se smink: pucéran kel föl ágyából a kócosan ébredt szexbomba

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás