Keddtől szombatig Kaposváron fog versenyezni a magyar úszósport színe-java az országos bajnokságon. A verseny válogatási lehetőséget biztosít számos jövő évi viadalra, többek között a budapesti Európa-bajnokságra és a tokiói olimpiára.

Milák Kristóf Fotó: MTI/Kovács Tamás

Pocsék év

Milák Kristóf a tavalyi világbajnokságon Kvangdzsuban 1:50:73-as idővel, új világcsúccsal nyert világbajnoki címet 200 méter pillangón. Eredményével az amerikai Michael Phelps 10 éves világcsúcsát adta át a múltnak. A 20 éves magyar úszó akkor aligha gondolta volna, hogy egy évvel később a kihagyásokról fog szólni a karrierje. Egyrészt a versenyeket elhalasztották, másrészt pedig Milák koronavírussal fertőződött meg, ezért nem indulhatott az őszi Nemzetközi Úszóliga futamain. Legutóbb öt hónapja, júliusban versenyzett.

Milák padlóra került

Milák edzője, Selmeci Attila szerint a világbajnok úszó mentálisan a padlón volt, miután megfertőződött a koronavírussal.

– Kristóf fizikálisan legyengült, és mentálisan is padlón volt, nehezen állt vissza a munkába – nyilatkozta az edző az M4 Sport Sporthíradóban. – Szeptember végén fertőződött meg, ezután négy hét teljes kihagyás várt rá. Nagyon szeretett volna indulni a Nemzetközi Úszóliga őszi idényében, mert akkor tud igazán jól teljesíteni, ha rendszeresen részt vehet nagy versenyeken.

Kevesebb futam

Selmeci elárulta, hogy Milák a ma kezdődő kaposvári országos bajnokságon kevesebb számban indul, mint máskor. Mivel a felkészülése nem volt tökéletes, 50, 100 és 200 méter pillangón, illetve 50 és 100 gyorson, valamint 50 háton áll rajthoz.

– Bízom a fantasztikus versenyzési képességében és győzni akarásában, illetve abban, hogy az országos bajnokság is segíteni fog, hogy mihamarabb folytathassuk a megszokott munkát – zárta Selmeci Attila.