2020-ban a koronavírus miatt elhalasztott olimpiát idén tervezik megtartani Tokióban. Egyelőre még mindig nincs hivatalos szabály arról, hogy milyen körülmények között fogják tudni megtartani a sporteseményt.

A japán kormány azonban, egy telefonos alkalmazás kifejlesztését támogatta meg több mint 7 milliárd jennel ( 19 és fél milliárd forint), amely segítségével nyomon követhetnék az országba érkező külföldieket. Az applikációt az újságíróknak és más résztvevőknek az okostelefonjukra kellene letölteniük, ezáltal akik nem rendelkeznek okostelefonnal, el se induljanak otthonról – írja az english.kyodonews.net.

Vajon lesznek-e nézők az olimpián?

Vajon lesznek-e nézők az olimpián? (Fotó: Getty Images)

Az alkalmazás a japán külügyminisztérium elektronikus vízumrendszeréhez és a japán egészségügyi minisztérium rendszeréhez is csatlakoztatva lenne, ezáltal információkat oszthatna meg a résztvevőkről, vagy az esetleges fertőzöttekről.

Sok a kérdőjel

Több probléma is felmerül a terv kapcsán, például, hogy kirekesztőnek tartják, hogy csak azok léphetnének be az országba, akik rendelkeznek mobiltelefonnal és hogy az alkalmazás nem tudná jelezni a használója számára, hogyha a közelében egy koronavírus fertőzött található.

Ha pedig nem vezetnék be, akkor a hatalmas mennyiségű pénz is kérdéseket vetne fel, amit a kifejlesztésére szántak, ráadásul a hírek szerint a kínai Huawei telefonokon nem is lehetne használni az alkalmazást – fejtette ki a lap.