A magyar női kézilabda-válogatott a 2008-as pekingi szerepelése után jutott ki újra az ötkarikás játékokra, és az idei lesz története hetedik olimpiai részvétele.

Könnyezve ünnepelte a sikert a magyar női kézilabda-válogatott

Könnyezve ünnepelte a sikert a magyar női kézilabda-válogatott Fotó: Facebook

Valóra vált az álom

Miután a magyar csapat pénteken Kazahsztánt, szombaton pedig Szerbiát is legyőzte a selejtezőtornán és biztossá vált az olimpiai kvótája.

Óriási álmunk vált valóra a mai napon – mondta Elek Gábor szövetségi kapitány. – Ez nem csak 19 játékos és a szakmai stáb sikere, hanem az egész magyar kézilabdáé.

A kapitány a koronavírusos megbetegedése miatt csak a felkészülés utolsó két napjára tudott bekapcsolódni, és kiemelte, hogy segítői hihetetlenül jó munkát végeztek. Játékosai mentalitását és küzdőképességét is dicsérte. Megemlítette, hogy nagyon sok segítséget kaptak a magyar szövetségtől. Kiváló körülmények között készülhettek.

Örömkönnyek a pályán

A 11 védésével a mezőny egyik legjobbjának bizonyult Bíró Blanka sírva értékelt. Az örömkönnyeit azzal magyarázta, hogy a meccs előtt Székely Éva olimpiai bajnok úszó híres mondását idézték az öltözőben: „Sírni csak a győztesnek szabad”. Úgy fogalmazott, még fel sem fogta, mekkora tettet hajtottak végre azzal, hogy az egész országot és az országhatárokon túl élő magyarokat boldoggá tudták tenni.

– Más lenne ez a siker ötezer emberrel. Nagyon jó volna, ha a szurkolók is itt lehetnének. Sajnálom, hogy tőlük is elvette az élet a lehetőséget, hogy a helyszínen drukkolhassanak – utalt a zárt kapus mérkőzésekre a Ferencváros kapusa.

Büszke a csapatkapitány

A csapatkapitány Kovacsics Anikó úgy nyilatkozott, hihetetlenül büszke a csapatra, és mindenkire, aki a stábban tevékenykedik.

– Az első perctől százszázalékos akarással játszottunk. Végig számíthatott egymásra mind a 16 játékos. Nagyon örülök, hogy ebben a járványhelyzetben olyan délutánt tudtunk produkálni, amiből talán mindenki meríthet egy kicsit – értékelt Kovacsics.