Michael Schumacher 2013-ban szenvedett síbalesetet, amiben olyan súlyosan megsérült a koponyája is. Azóta csak elvétve hallani a Forma-1-es pilóta állapotáról.

Egy svájci idegsebész úgy gondolja szinte teljesen kizárt, hogy az autóversenyző valaha is teljesen felépüljön.

A Schumacher balesetére és az azutáni időszakra koncentráló dokumentumfilmben megszólalt egy szakember, aki úgy véli, ha gyorsabban ellátták volna a legendát, az állapota is jobb lenne.

Schumacher 2013. december 29-én, síelés közben szenvedett balesetet a Francia Alpokban található Méribelben, ahonnan előbb helikopterrel Môutiers-be, majd a grenoble-i egyetemi kórházba szállították, ahol végül megműtötték. Az operációra két órával a baleset után került sor, ami Erich Riederer zürichi neurológus szerint túl sok volt – idézi fel a történteket a GPhírek.hu.

Fotó: (MTI/EPA/Franck Robichon)

„Az idegsebészek mindig azt mondják, hogy az idő a legfontosabb, ezért azonnal kell cselekedni.Véleményem szerint túl sokat vártak azzal, hogy csökkentsék a nyomást a koponyában. Ahogy telik az idő, úgy roncsolódik egyre jobban az agy„– nyilatkozta a még meg nem jelent „Michael Schumacher: az igazság nyomában” című dokumentumfilm kapcsán az RMS Storynak, majd hozzátette, elképzelhetőnek tartja, hogy az orvosok nem akartak kockáztatni, mivel Schumacher híres ember.

Riederer bár soha nem volt tagja a hétszeres világbajnok orvosi csapatának, így a kezelésében sem vett részt, a sérülés súlyosságáról rendelkezésre álló információk alapján úgy gondolja, hogy Schumacher teljesen soha nem fog felépülni.

„Szerintem vegetatív állapotban van, ami azt jelenti, hogy ébren van, de nem reagál – mondta az idegsebész. – Lélegzik, a szíve ver, valószínűleg ülni is tud és segítséggel apró lépéseket megtenni, de semmi többet. Szerintem számára ez a legtöbb. Hogy van-e esély arra, hogy valaha ugyanúgy lássuk őt, mint a balesete előtt? Őszintén nem hiszem.„