RETRO RÁDIÓ

30 éves a Magyar Korfball Szövetség





Családias ünnepséggel, az NB I-es és NB I/B-s felnőtt bajnokság fordulójával, valamint utánpótlásválogatott-programokkal egybekötve ünnepelte 30. születésnapját a Szentendrei Ferences Gimnázium Sportcsarnokában a Magyar Korfball Szövetség. Itt köszöntötték a Dunakeszin Európa-bajnokságot nyert U15-ös és U13-as válogatott tagjait is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.10.12.
csapatjáték

Magyarországon mintegy 700-an űzik a labdás csapatsportok ezen válfaját. A létszám egyre nő, korban pedig lefelé tolódik el: túlnyomórészt fiatalok és gyerekek képviselik a tábort. Az iskolákban jól áll a sportág, egyre szélesebb körben ismerik és ismerik el a korfballt és annak pozitívumait, hiszen a sportágat, koedukáltsága alkalmassá teszi arra, hogy a fiúkat és a lányokat együtt mozgassák. Szabályrendszere elősegíti, hogy a fizikai adottságokból eredő különbségek kevésbé számítsanak, és miután nincs labdavezetés, csak passzolás, fontos a szerepe a csapatmunkának, ami az együttműködés készségeit fejleszti – mondta köszöntőjében Bóné Zoltán a Magyar Korfball Szövetség elnöke.

Ami a versenysport-vonatkozásokat illeti: 2018 nyarán története legnagyobb rendezvényét bonyolította le a szövetség, amely U21-es világbajnokságot látott vendégül. A budapesti Tüskecsarnokban 12 csapat lépett pályára, a magyar együttes pedig az előkelő hatodik helyen zárt. Magyarország emellett többször is vendégül láthatta az európai klubok legrangosabb viadalát, a Bajnokok Európa Kupáját, legutóbb 2020 januárjában Budakalászon.

Története legnagyobb sikerét a magyar korfball a Dunakeszin 2021 júliusában megrendezett U15-ös és U13-as korfball-Európa-bajnokságon érte el, hiszen mindkét korosztályban hazai diadal született, ezzel pedig történelmet írtak a fiatalok, hiszen korábban nem született magyar aranyérem hivatalos világversenyen a sportágban – tette hozzá Bóné Zoltán.

A szövetség elnöke elmondta azt is, hogy 2021-ben a Nemzetközi Visegrád Alap támogatásával Agárdon a magyar sportági szakszövetség rendezte meg a V4-országok korfballedzőinek továbbképzését, amelyet a Nemzetközi Korfball Szövetség (IKF) felügyelt és koordinált. 36 edző és testnevelő tanár szerezte meg a Korfball Világszövetség Level II. szintű minősítését, amelytől az IKF azt várja, hogy az új edzők népszerűsítik majd a sportágat a régióban.

A Magyar Korfball Szövetség legfontosabb céljának jelenleg a tömegbázis kiszélesítését tekinti, illetve azt, hogy minél több testnevelő tanár, és általuk minél több diák ismerkedhessen meg az egyetlen valóban koedukált csapatsportággal, ami lehetővé teheti a jövőben a versenysportsikereket is – zárta összefoglalóját Bóné Zoltán elnök.

 





Ezeket olvastad már?
Gyászol az ország: meghalt a magyar labdarúgás egyik legnagyobb legendája

Gyászol az ország: meghalt a magyar labdarúgás egyik legnagyobb legendája

Ez Marco Rossit is érinti, komoly gondban van az Eb-rivális

Ez Marco Rossit is érinti, komoly gondban van az Eb-rivális

„Nagyon örült, egyben meg is hatódott" - a Fradi edzőjéről beszélt Hajnal Tamás

„Nagyon örült, egyben meg is hatódott" - a Fradi edzőjéről beszélt Hajnal Tamás

Most kaptuk a lesújtó hírt: elhunyt a válogatott focista

Most kaptuk a lesújtó hírt: elhunyt a válogatott focista

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás