RETRO RÁDIÓ

Lőw Zsolt sporttörténelmi tettre készül a BL-döntőben





Kilenc hónap alatt már a második Bajnokok Ligája-döntőjén vesz részt a magyar pályaedző. Tavaly a PSG, idén a Chelsea stábjában jutott el a fináléig. Ő lehet a BL első magyar győztese.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.28.
manchester city Bajnokok Ligája Chelsea Lőw Zsolt

Ami nem sikerült tavaly, Lisszabonban a Paris Saint-Germainnel, az kilenc hónap múltán, újra Portugáliában, de ezúttal Portóban összejöhet a Chelsea kispadján: első magyarként BL-trófeát nyerhet Thomas Tuchel magyar jobbkeze, Lőw Zsolt. Korábbi győzteseink ugyanis a Bajnokok Ligája elődjében, a BEK-ben jeleskedtek (lásd alább, keretes írásunkban).

Lőw Zsolt (balra) figyeli Thomas Tuchel vezetőedző iránymutatását (Fotó: Getty Images)

Kivételes bravúrra készül a három éve együtt dolgozó német, magyar edzőpáros a Manchester City elleni BL-döntőben (szombat, 21.00, tv: M4 Sport): Lőwék egy elvesztett finálé után, az idei csúcsmeccsen már másik csapattal köszörülhetik ki a csorbát.

Döntő itt, döntő ott

„Az ember nem tudhatja, hogy mikor ülhet újra Bajnokok Ligája-döntőben a kispadon” – kesergett Lőw a tavalyi, Bayern ellen elpackázott lehetőség után, míg most a Nemzeti Sportnak elmondta: „Úgy érzem, kárpótolt bennünket az élet.”

Tavaly csak remélhette, hogy kevesebb mint egy év után újra próbálkozhat. Azt pedig nem is sejthette, hogy idén már egy másik sztárklubbal, a Chelsea-vel menetel idáig.

Égszínkékek a Kékek ellen

A koronavírus-járvány miatt tavaly nyár végére csúszott fináléban a Bayern München az 1-0-val kibabrált a PSG-vel. Télen aztán Lőwvel együtt Londonba tette át a székhelyét Tuchel: a Chelsea-be új életet lehelő szakemberek most a Manchester City elleni angol házirangadón futnak neki újra a nagy feladatnak.

A portói Sárkány-stadionban tehát régi ismerősök csapnak össze az eddigi legfontosabb meccsükön.

Jó előjelekkel készülnek

Ebben a szezonban már háromszor játszottak egymás ellen.

Tuchel irányításával tavasszal kettőből kétszer Azpilicuetáék (balra)) nyertek Agüeróék ellen (Fotó: Getty Images)

A Premier League-ben előbb a City nyert Londonban – még a Chelsea edzőváltása előtt – 3-1-re, amiért a Tuchel-csapat három hete Manchesterben vágott vissza (2-1). Az FA-kupa áprilisi elődöntőjét is Lőwék nyerték 1-0-ra. Irányításukkal tehát a Chelsea eddig százszázalékos Pep Guardiola csapata ellen.

Magyar legendák nyomában

A BL elődjében, a Bajnokcsapatok Európa-kupájában (BEK) Lőw Zsolt előtt hat magyar edző jutott a döntőig. Két fináléban, ráadásul egymást követő években Guttmann Béla (Benfica, 1961 és 1962), majd Kovács István (Ajax, 1972, 1973) vezette a csapatát – mindketten dupláztak is. Rajtuk kívül Jenei Imre nyert BEK-et (Steaua, 1986), míg második lett Schwartz Elek (Benfica, 1965), Puskás Ferenc (Panathinaikosz, 1971) és Csernai Pál (Bayern München, 1982).

 





Ezeket olvastad már?
Dárdai gratulált az utódjelöltjének: "Ha Pál nem csinálja tovább..."

Dárdai gratulált az utódjelöltjének: "Ha Pál nem csinálja tovább..."

Óriási változások a Fradinál, ők távozhatnak a klubtól

Óriási változások a Fradinál, ők távozhatnak a klubtól

Szuper hírt kapott Marco Rossi: több válogatott focistája álma válhat valóra

Szuper hírt kapott Marco Rossi: több válogatott focistája álma válhat valóra

Örömhírrel jelentkezett a Fradi-edző Sztankovics fia

Örömhírrel jelentkezett a Fradi-edző Sztankovics fia

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás