RETRO RÁDIÓ

Jött látott, győzött: ez a sportág volt az év durranása





Soha nem látott magasságokban a videójátékok népszerűsége. Hiába a járvány, az e-sport fejlődése töretlen.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.29.
virtuális világ

Elképesztő népszerűségnek örvend az e-sport, vagy más néven az elektronikus sport. A Z-generációnak ez természetes, de az őket megelőző Y és X generáció számára meglepő lehet az egykor a nappaliban használt videójáték ilyen rövid idő alatt lezajlott magas szintű térhódítása. Az e-sport fejlődésében elengedhetetlen szerepet játszanak a digitális platformok, vagyis a konzolok fejlődései. Magyarországon nagyjából 2005-2006 óta létezik a köztudatban a kifejezés, de csak a 2010-es évek utánra nőtte ki magát annyira, hogy többen is elismerik e szó valódi értelmét.

Sportág a szakágon belül

A E-sport hallatán a legtöbb ember a futball-videójátékokkal azonosítja a fogalmat, pedig a fogalom ennél sokkal több műfajt foglal magába. Az e-sporthoz tartozó leggyakoribb játékok műfajai a MOBA (online többjátékos csatamező), az FPS (belsőnézetes lövöldözős játék), a verekedős kártyajátékok, a battle royale és a valós idejű stratégiai játékok (RTS), illetve a valódi csapatsportjátékok, mint például a Fifa.

Érdekesség, hogy hazánkban már több labdarúgóklub is rendelkezik e-sport szakosztállyal, ahol a versenyzők bajnokságokon mérik össze tudásukat. A e-sport hazai térhódítását mi sem jelzi jobban, hogy már tavaly átadásra került az Új Hidegkuti Nándor Stadionban egy kifejezetten a virtuális versenyekre szakosodott aréna is, méghozzá egy 200 férőhelyes lelátóval.

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

Töretlen népszerűség

A 2019-es esztendőben a virtuális sportok nézőinek száma 12 százalékkal, 395 millióról 443 millióra növekedett a világon. Ebből 198 millió rendszeres, 245 millió pedig alkalmi néző volt. Az e-sport-bajnokságban a döntő meccseket nagyszabású rendezvények keretében, közönség előtt játsszák. Ezek a rendezvények kiemelkedő népszerűségnek örvendenek, 2019-ben például a League of Legends és a Fortnite World Cup döntője rekord nézőszámot hozott: a közvetítéseket 3,98, illetve 2,33 millió néző követte egyidejűleg.

Fotó: MTI/Mónus Márton

A járvány még nagyobb lökést adott a sportnak

Az iparág szereplői 2020 végére úgy számolnak, hogy az e-sportból származó globális bevételek átlépik az 1 milliárd dollárt. A COVID-19 világjárvány alapjaiban változtatta meg a gazdasági kilátásokat. A szektor más ágazatokhoz képest könnyebben birkózott meg a nehézségekkel, hiszen a hagyományos sportokkal szemben az e-sportok működési körülményeit nem változtatták meg a korlátozó intézkedések.

A versenyek online folytatódtak tovább, ráadásul az emberek jóval több időt töltöttek otthon, így hagyományos sportesemények hiányában több e-sportversenyt néztek. A megkérdezett európai fogyasztók 38 százaléka vallotta, hogy többet játszik a járvány kitörése óta, míg csak 5 százalék mondta azt, hogy kevesebbet.

Fotó: AFP

Meghódította a televíziókat is

Az „új őrület” robbanásszerű növekedésére a televíziócsatornák is felfigyeltek, és rögvest óriási harc indult a közvetítési jogokért. Külföldön a BBC és az ESPN hamar lecsapott a a lehetőségre, és gyakorta műsorára tűzte a milliós nézettségeket produkáló virtuális versengéseket. Hazánkban némileg több időt kellett várni a fanatikusoknak az e-sport tévében való debütálására, de 2016. decemberében megtört a jég, és a Spíler-TV élőben közvetítette az ELEAGUE nevű verseny második szezonjának döntőjét. Azóta már több sportcsatornán is találkozhatunk közvetítésekkel, magazinműsorokkal. A szakértők szerint ez még csak a kezdet, hiszen rövid időn belül az e-sport vetélytársa lehet a valódi sportoknak.





Ezeket olvastad már?
Liverpool? MU? Chelsea? Figyelmeztette edzője Marco Rossi kapós felfedezettjét

Liverpool? MU? Chelsea? Figyelmeztette edzője Marco Rossi kapós felfedezettjét

Mélyütés, Németországba visszatérve nagyon rossz hírt kapott Marco Rossi kulcsembere

Mélyütés, Németországba visszatérve nagyon rossz hírt kapott Marco Rossi kulcsembere

Letolja a bugyiját: less be a vadító kebelcsoda szeméremdombjára

Letolja a bugyiját: less be a vadító kebelcsoda szeméremdombjára

Most kaptuk a lesújtó hírt: szörnyű veszteség érte Szoboszlaiékat

Most kaptuk a lesújtó hírt: szörnyű veszteség érte Szoboszlaiékat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás