A dzsúdóikon most újra kvalifikált a nagy megmérettetésre, küzdelme pedig megkoronázhatja 45 éves pályafutását.

Kitartás, tisztesség és alázat – így foglalja össze a számára legfontosabb értékeket Haja János, a Létavértes Boreko Dzsúdóklub edzője és versenyzője, aki pályafutása során halmozta a nemzetközi sikereket.

Az 53 éves férfi 1977-ben kezdett dzsúdózni. Az eltelt évek során korosztályos magyar bajnoki érmeket nyert, de világjátékokon, Spartakiádon is eredményesen szerepelt. Ma már edzőként a következő generáció kinevelésével foglalkozik, nekik szeretné átadni az évek során elsajátított gondolkodásmódját.
“2014-ben második lettem a Judo World Masters világbajnokságon, azóta nagy vágyam volt újra megmérettetni magam ezen a versenyen. Az elmúlt években ez részben a pandémia, részben a szponzorok hiánya miatt elmaradt. Szerencsére idén ismét lehetőségem nyílt rá, hogy nevezhessek. Azt tudni kell, hogy már a kvalifikáció is rengeteg felkészülést igényelt, de a legjava még hátra van. Mondhatnánk, hogy életműdíjat szeretnék elnyerni” – mondja a sportoló.

Haja János az M5-ös, 48 – 53 év közöttiek mezőnyében indul a nagyszabású versenyen, olimpiai érmesek és világbajnokok között. Azt tudni kell, hogy a dzsúdót akár hetven-nyolcvanéves korig is lehet művelni, ha a sportolónak megvan az ehhez megfelelő fizikuma. A bajnok állítja: az erőnlét, a technika és a rutin mellette szól, hiszen 45 év tapasztalata áll mögötte.

“A gyorsaságom, küzdeni akarásom a régi, csak a súlyom gyarapodott. De fiatalon még nem voltam ilyen rutinos és taktikus. Most már megfontoltabb vagyok, be tudom osztani az energiámat, az erőnlétemet, állóképességemet” – teszi hozzá.

A kemény dzsúdóedzésekkel járó erőkifejtés következtében néhány percen belül beindul a savasodás, aminek hatására az ember görcsölni kezd. Ha azonban a sportolók lúgos kémhatású ásványvizet fogyasztanak, az eleinte sokáig kitolja, majd végül teljesen meg is szünteti ezt a kellemetlen jelenséget.

“Ilyenkor egy gyufaszálat nem tudok megfogni edzés után, úgy be van görcsölve a kezem. De mivel folyamatosan fogyasztom ezt az ásványvizet, mostanra egyáltalán nem hátráltat a savasodás a felkészülésben” – magyarázza Haja János.