Mint arról korábban a Metropol beszámolt, a Fradi labdarúgói szerdán a hazai pályán elszenvedett 2-1-es vereség után idegenben próbálnak fordítani a Slovan elleni BL-selejtező visszavágóján ma este 20:30-tól. Párját ritkító szigor, nagyszabású biztonsági intézkedések várják Pozsonyban az FTC szurkolóit – nem „csak” az 1992-es terror emléke miatt.

Hatalmas rendőri készültség közepette 17 óra után néhány perccel megérkezett a pozsonyi pályaudvarra a Ferencváros labdarúgócsapatának szurkolóit szállító különvonat.

Fotó: Perjési Tamás

A Slovan Bratislava és a Ferencváros párharcának harminc évvel ezelőtti előzményeit ismerve indokolt is volt a készültség a szerdai Bajnokok Ligája-selejtező visszavágója előtt. Roman Mikulec, Szlovákia belügyminisztere már kedd délután írt a közösségi oldalán, hogy a „rendőrök felelősen készülnek a mérkőzésre”.

A cél elsősorban az élet, az emberi egészség védelme és a közrend biztosítása” – olvasható a politikus Facebook-oldalán, egyúttal jelezte, a találkozón „biztonsági kockázatok” várhatóak a stadionon belül és kívül.

Mikulec szerdán délelőtt már nemcsak szlovákul, hanem magyarul is írt közösségi oldalán, ahol leszögezte, „mint minden sport, a futball is elsősorban a fair playről szól”. Mindkét csapat szurkolóitól azt kérte, „viselkedjenek felelősen és emberségesen”.

Azt szeretném kívánni, hogy leljék örömüket a mérkőzésben, és civilizált formában élvezzék a 21. század futballját egy 21. századi országban” – írta Mikulec, aki üdvözölte a magyarországi szurkolókat is, majd leszögezte: „az az erőszak, amely a két futballklub 30 évvel ezelőtti, pozsonyi mérkőzését kísérte, nem ismétlődhet meg. Az erőszakos megnyilvánulásokat nem toleráljuk”.

Fotó: Perjési Tamás

A politikus szavainak megfelelően a helyi rendfenntartó erők hatalmas, több száz fős létszámmal biztosították a pályaudvart és környékét. A készenléti osztagok mellett lovas rendőrök és vízágyúk is bevetésre készen álltak. A 800 ferencvárosi szurkolót szállító szerelvény, amelyen magyar rendőrök ügyeltek a biztonságra, 17 óra után néhány perccel futott be a szlovák fővárosba, néhányan megdobálták a peronon várakozó újságírókat és fotósokat, de ennél nagyobb rendbontás nem történt.

A drukkerek fekete egyenpólóban érkeztek, amelynek jobb oldalán az FTC klubszíneinek megfelelően zöld-fehér csík futott végig vízszintesen, ezt az egyesület címere „zárta le”, a bal oldalon pedig a Magyarország címere után a piros-fehér-zöld nemzeti trikolor következett. Felette az a szöveg volt olvasható, hogy „anti slovan”.

Fotó: Perjési Tamás

A többnyire Magyarországot és a Ferencvárost éltető magyar szurkolókat aztán a pályaudvar előtti, kordonnal elzárt téren terelték össze, ott kiegészülve az autóval érkező drukkerekkel. Ezt követően felterelték őket különbuszokra, amelyek egyenesen a 2019-ben átadott, 22 500 fő befogadására alkalmas stadionba hajtottak. Az 1200 vendégdrukker már 18.30-kor megtöltötte a számukra kijelölt szektort.

Múlt szerdán a Slovan hátrányból fordítva 2-1-re győzött a Ferencváros vendégeként, a pozsonyi visszavágót 20.30-tól rendezik. A továbbjutó már biztosan csoportkörös lesz valamelyik európai kupasorozatban, legrosszabb esetben a Konferencia-ligában.

A Metropol a helyszínen készített fotókat a rendőri készültségről, valamint arról is, ahogy befut a Fradi vonata Pozsonyba:

Fotó: Perjési Tamás

Fotó: Perjési Tamás

Fotó: Perjési Tamás