„Ez a csapat akkor érkezett Magyarország fővárosába,amikor Ukrajnában a legintenzívebb harcok dúltak. Sok gyermek úgy hagyta el otthonát,hogy még a holmiját sem tudta rendesen összepakolni,sajnos egyikünk sem volt felkészülve egy ilyen rettenetes és ismeretlen helyzetre,mint a háború.Ezt a fogalmat csak könyvekből,filmekből és videojátékokból ismertük,ami egyszerre reális tragédiává vált számunkra.Ti segélykezet nyújtottatok akkor,amikor mindegyikünk élete a legnagyobb veszélyben volt” – írták a gyerekek és gondviselőik nevében elküldött köszönőlevélben.

„A Magyar Kormány által szervezett akció alatt, több,mint 170 labdarúgót sikerült kimenekíteni Budapestre,ahol a gyerekek végre nyugodtan fellélegezhettek a háború szörnyűségeitől. A teljes ellátáson kívül rengeteg programon és hivatalos meccseken vehettünk részt,amit a gyerekek sosem felejtenek el” – szólt a megható üzenet.

Az FTC az Oroszország és Ukrajna között kirobbant háború elől menekülő, hazájukat elhagyó gyerekeknek és fiataloknak biztosít folyamatos sportolási lehetőséget március óta a Ferencváros Népligeti Sportközpontjában, ahol a Fradi akadémiájának korosztályos edzői tartanak edzéseket, heti négy alkalommal.

A Ferencváros egyúttal a mindennapi élethez és a sportoláshoz szükséges eszközöket is biztosítja a gyerekeknek, így a tisztálkodó eszközöktől a sportfelszerelésekig mindent – tájékoztatta az MTI-t az FTC.

MTI/Kovács Anikó

A klub múlt héten a napi edzés után sportpályán kívüli programot is szervezett az ukrán gyerekeknek, akik megtekintették a Szent István Bazilikát, ahol Bánki József, a Ferencváros korábbi labdarúgója kalauzolta őket.

– mondta az eseményen Bánki.

MTI/Kovács Anikó

A csaknem 50 főnek – a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével közösen – megtartott program keretében a gyerekek ellátogattak a Dohány utcai zsinagógába is.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke az ukrán gyerekeknek szóló beszédében elmondta: örül neki, hogy a vendégek megtapasztalhatták, milyen jó kapcsolat van a szervezet és a Ferencváros között.

A program rendhagyó pizzapartival ért véget a Rumbach utcai zsinagógában.