A fiatal magyar játékos a Gran Turismo Sport játékban indul. Ez egy virtuális autóverseny, gyönyörű grafikával és a valódi autóversenyek izgalmával, valamint ugyanazokkal a technikai megvalósításokkal. A játékban a Williams_Fuvaros névvel vesz részt, viszont a nemzetközi szakma simán csak „The Machine-nek” hívja, amely annyit tesz: a Gép. Ugyanis hihetetlen pontosság, és a precíz köridők jellemzik a játékstílusát. Blazsán Patrik számos nemzetközi tornát nyert már meg, 2018-ban pedig a FIA GT világbajnokságban is meghatározó játékos volt.

„Nagyon jó érzés volt, hogy tavaly én lettem az év e-sportolója. Nem voltam magammal megelégedve, ezért meg is lepett a díj. A jövőben pedig nem titkolt célom, hogy világbajnoki címet szerezzek. Ez borzasztóan nehéz, de mindent megteszek érte. A másik vágyam pedig nézők előtt, valódi pályán versenyezni„ – árulta el a Metropolnak Patrik.

A játékok grafikája egyre élethűbb (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Magyar tehetség a világversenyen

A tavaszi HUMDA SIM LIGA szimulátorbajnokság győztese, Patrik az egyike annak a hét európai résztvevőnek, akik képviselhetik hazájukat a Olympic Virtual Series (OVS) Gran Turismo Sport tizenhatos fináléjában. Patrik azt mondja, azért tart ott ahol, mert mindig beletett annyi ”kilométert„ a játékba, amennyi kellett, hogy a csúcsra repítse.

Amikor a selejtezőre például úgy készültem, hogy annyit gyakoroltam, amennyit csak lehetett. Közben lestem a leggyorsabb játékosokat, megpróbáltam lemásolni a technikájukat, ahol kellett, fejlesztettem ezeket. A lehető legtöbb kilométert akartam megtenni az éles rajt előtt” – árulta el lapunknak az ifjú tehetség.

Blazsán Patrik a 2020-as év legjobb magyar e-sportolója (Fotó: HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt.)

Szujó Zoltán is támogatja a virtuális versenyeket

„Az e-sport egyre komolyabb szeletet hasít ki magának a sport és a szórakoztatás tortájából. Sokáig nem feltétlenül fogadtam el sportteljesítménynek az online versenyzést, de ez mára megváltozott. Rájöttem, hogy pont a motor- és autósportnál van a legnagyobb hasonlóság a két szekció között. Ugyanis a mozgásrendszer, a mozgáskoordináció, a kéz-láb összehangoltsága és a szem ugyanolyan kihívásnak van kitéve„ – fejtette ki lapunk számára a népszerű sportkommentátor, akinek neve egybeforrt a Forma-1-es közvetítésekkel. Vajon hogy látja Szujó Zoltán a két sport jövőjét?

Szujó Zoltán maga is e-sport-„műkedvelő” (Fotó: Metropol)

„A Forma-1-nek elöregedő nézői vannak, ezért változásra van szüksége. A virtuális autósport rengeteg fiatal számára csábító. Ezért úgy látom, hogy jó nyomon vannak a hagyományos autóversenyek jogtulajdonosai, amikor ebbe az irányba nyitnak. A jövőben még az is előfordulhat, hogy a nappalinkból ülve versenyezhetünk valós időben akár a pályán száguldó Hamiltonnal” – nyilatkozta lapunknak Szujó Zoltán és hozzátette – „Én koca e-sportoló vagyok, ritkán szoktam játszani, amikor ilyen alkalom van, akkor élek vele. Amikor már a tizedek döntenek a végén, akkor már nem rúgok labdába. Inkább műkedvelőnek tartom magam a virtuális világgal kapcsolatban„ – mondta el mosolyogva lapunknak a tévés.

A hazai cégek segítségével az online utánpótlásért

Magyarországon az e-sport egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A tehetséges versenyzők felkutatása és fejlesztése érdekében a HUMDA Magyar Autó- Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. és a Magyar E-sport Szövetség kétoldalú együttműködési megállapodást kötött egymással. A közös projekt a HUNESZ néven fut. Bajnokságok szervezésében és támogatásában vesz részt a HUNESZ Szimulátorsport Szakágának partnereként a HUMDA. Az erről szóló nyilatkozatot ünnepélyes keretek között a sajtótájékoztató során írta alá Weingartner Balázs és Bíró Balázs György.

Bíró Balázs György, a HUNESZ elnöke, mellette pedig Weingartner Balázs, a HUMDA elnök-vezérigazgatója (Fotó: Metropol)

Évről évre fejlődik az itthoni e-sport. Rengeteg magyar csapat van és mindennel támogatják őket. Legyen szó akár felszerelésről, akár ruházatól. Ez a jövőben pedig még gördülékenyebben fog működni” – nyilatkozta lapunknak Blazsán Patrik, akinek mentora és felfedezője, Bíber Zsolt is nyilatkozott lapunknak:

Patrikot 15 éves kora óta ismerem, kis konzolos fiúként tűnt fel nálunk, azonnal kitűnt a tehetségével. A motorikus képességei nagyon jók voltak, emellett pedig próbálgatta a különböző autósjátékokat és később kisebb bajnokságokban indult el, utána pedig nemzetközi versenyeken is. Nálunk találkozott a Gran Turismo Sport játékkal, amelyben jelenleg kiemelkedő versenyző. Mindössze 24 éves, de már veteránnak számít az e-sportolók között„ – mesélt a fiatalemberről lapunknak Bíber Zsolt, a Race Online Hungary képviselője.

Bíber Zsolt a fiatal tehetség felkarolója (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Stábunk a helyszínen kipróbálta a verseny hivatalos gépparkját, amelyben segítséget nyújtott Bíber Zsolt. A tapasztalatok szerint nem újságírónkból fog kikerülni a legközelebbi tehetség.