A 12 csapatos bajnoki rendszer 2015-ös bevezetése óta leginkább a Ferencváros és a Fehérvár versenyfutásáról szól az NB I. Ezúttal sincs másként, kettejük szombati, székesfehérvári rangadóján az első helyért csatáznak.

A ferencvárosi Isael (balra) ismét szembe kerülhet a fehérvári Hangya Szilveszterrel Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Veretlenek csatája

Nyolc fordulót követően már csak a Ferencváros és a Fehérvár veretlen az élvonalban. A legfontosabb statisztikai mutatókban is kiemelkednek, szombat este a legjobb támadósor a legprímább védelemmel találkozik. Ugyanis a Vidi szerezte a legtöbb gólt (20), és a Fradi kapta a legkevesebbet (3). A két csapatot egyetlen pont választja el egymástól, de a fővárosi együttes egy mérkőzéssel kevesebbet játszott. Viszont a Ferencváros jóval fáradtabb lehet, hiszen a Bajnokok Ligája-szereplése miatt hétköznap is meccseket játszik.

A Fradi és a Vidi uralkodik

Az utóbbi 11 bajnoki szezon során a Vidi háromszor megnyerte a bajnoki címet, míg hét alkalommal a második helyen zárt. Vagyis a 2009/10-es bajnoki idény óta csak egyszer fordult elő, hogy ne az első két hely valamelyikén végezzen (2014-ben negyedik lett a fehérvári csapat). Az utóbbi hét idényben a Ferencváros háromszor első lett, kétszer a második helyen végzett, egy-egy alkalommal pedig a harmadik, illetve a negyedik pozícióban zárt. A Fradi és a Fehérvár hegemóniáját az élen 2014 óta csak a Honvédnak sikerült megtörnie 2017-ben.

Kiegyenlített a mérleg

Az elmúlt öt idény során, a 12 csapatos rendszerben 15 meccset vívott egymással a Ferencváros és a Fehérvár. Az FTC hatszor, a Vidi ötször győzött, négy alkalommal döntetlenre zártak, vagyis nagyjából kiegyenlített a mérlegük. A legutóbbi Fehérvár-FTC (1-0) mérkőzést június 23-án játszották. A budapesti alakulat már bajnokként lépett pályára, a hazaiaknál pedig ekkor szerepelt utoljára Juhász Roland, aki a szezon végén befejezte a pályafutását.

Az OTP Bank Liga hétvégi programja

9. forduló:

Szombat

Puskás Akadémia-ZTE, 14.45

Honvéd-Mezőkövesd, 17.00

MOL Fehérvár FC-Ferencváros, 19.30

Vasárnap

Budafok-Paks, 14.05

Újpest-MTK, 16.00

Kisvárda-Diósgyőr, 18.30

Az M4 Sport valamennyi mérkőzést élőben közvetíti