Az új népligeti, Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnokban 20 022 néző szurkolhat, és számos esemény megrendezésére lesz alkalmas. Koncertek, rendezvények, kiállítások mellett az összes létező teremsportág számára megfelelő szabványokkal rendelkezik. Kézilabda-, kosárlabda-, röplabda-, jégkorong- és teniszmeccsek, sőt lovas, valamint motoros versenyeket is rendezhetnek.

A januári kézilabda Eb-vel avatják az új sportcsarnokot

A januári kézilabda Eb-vel avatják az új sportcsarnokot
Fotó: Nemzeti Sport

Elsöprő hangorkán lesz

Milyen érzés lesz majd az új budapesti sportcsarnokban játszani? Hajdu János, aki 2008-ban a pekingi olimpián negyedik helyet harcolt ki női válogatottunkkal, velősen válaszolt a Metropolnak.

– Olyan lesz, mintha a mieink nem hét, hanem kilenc játékost küldenének a pályára – fogalmazott a 68 éves kézilabda-szakember. – Az ellenfél félve teszi be majd a lábát a grandiózus népligeti csarnokba, és ha a 20 ezer néző füttyel, mindent elsöprő hangorkánnal fejezi ki a nemtetszését valami miatt, akkor a játékvezetők kétszer is meggondolják, mit fújnak be a magyar csapatok ellen.

Nem lehet rosszul játszani

Minden idők legjobb magyar kézilabdázója, Kovács Péter szerint magyar játékosként képtelenség lesz rosszul játszani az új sportcsarnokban. Azt fogják érezni, mintha szélvihar fújná előre őket a rivális kapuja felé.

– Bár szokás mondani, egy kézilabdapálya mérete a világon mindenütt 40×20 méter, de Budapesten a hazaiakat olyan fergeteges moraj támogatja majd, amit előre leírni, érzékeltetni képtelenség – magyarázta Kovács a Metropolnak.

Félelmetes hangulat

Hajdu János hozzátette, soha nem felejti el, amikor a 2008-as magyar–horvát meccsen 7000 drukker kieresztette a hangját a Veszprém Arénában.

– Szó szerint megijedtem, majdnem elbújtam a kispad mögé, játékosaim pedig a meccs után elmondták, úgy repültek előre, mintha gyorsvasútra ültették volna őket – emlékezett Hajdu. – Nem csoda, hogy nyertünk, pedig a horvátok voltak az esélyesek. És ott „csak” 7000 szurkoló volt. Gondoljunk bele, milyen lesz, ha 22 ezren buzdítják a válogatottat…