A játékokért felelős japán miniszter, Hasimoto Szejko sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: jövőre Tokióban kell találkozniuk a világ sportolóinak, tekintet nélkül a járvány jelentette kihívásokra. A járvány márciusban kényszerítette eddig példa nélkül álló döntésre, az eredetileg idén július 24. és augusztus 9. közé tervezett nyári játékokat egy évvel elhalasztották. Az elmúlt hónapokban egyre többen fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy vakcina nélkül még jövőre sem lesz biztonságos az olimpia.

– Úgy vélem, bármi áron meg kell tartanunk a játékokat. Minden erőfeszítésünket a járvány elleni küzdelemre akarom fókuszálni – fejtette ki a miniszter.

Takaja Masza, a tokiói olimpia szervezőbizottságának szóvivője hozzáfűzte: jó irányba haladnak a dolgok, a múlt héten egyeztettek arról: miként lehet lebonyolítani az olimpiát a járvány árnyékában. A tervek szerint az esztendő végéig dolgozzák ki a részletes szabályozást. A szervezőbizottság ügyvezetője, Muto Tosiro pénteken leszögezte: a rendezéséhez nem szükséges feltétel, hogy legyen vakcina a vírus ellen.