Szoboszlai, Szalai, Kerkez – így teljesítettek klubváltásuk után a magyar válogatott sztárjai

Tavaly nyáron a magyar labdarúgó-válogatott több kulcsjátékosa váltott csapatot. Lapunk megnézte, hogy Szoboszlai Dominik, Szalai Attila és Kerkez Milos első szezonja miként sikerült új állomásaikon.



Megosztás
Szerző: HC
Létrehozva: 2024.05.25.
Szoboszlai Dominik Kerkez Milos foci Eb 2024 sportfogadás Szalai Attila

Mozgalmas nyara volt tavaly a magyar labdarúgó-válogatott több alapemberének. Sokan váltottak klubcsapatot, lapunk megnézte, hogy Szoboszlai Dominik, Szalai Attila és Kerkez Milos hogyan debütáltak új állomásaikon.

Szoboszlai a remek ősz után visszafogott tavaszt mutatott – Fotó: AFP

Szoboszlai a Premier League-ben egészen szenzációsan kezdett a Liverpoolban. Már a második összecsapáson, a Bournemouth ellen megválasztották a csapat legjobbjának, két héttel később pazar gólt lőtt az Aston Villának. Az első tíz bajnokiját végig a pályán töltötte, ezalatt a klub hét győzelmet, két döntetlent és egy vereséget könyvelhetett el. Utána ugyan a legtöbbször már lecserélték, de így is elmondható, hogy 2023-ban 19 angol bajnokin 1531 perc jutott neki.

2024-ben azonban visszaesett a teljesítménye, hiszen a két combhajlítóizom-sérülése miatt két hónapot volt harcképtelen, a formáját pedig nem tudta visszaszerezni. A szezon vége felé ráadásul Jürgen Klopp vezetőedző leginkább a cserék közé jelölte, és többnyire a mérkőzések utolsó perceiben küldte a pályára. 14 bajnokin 580 perc jutott neki, az őszi átlagos 80 perce visszaesett 41-re. Szoboszlai idén összesen 45 tétmérkőzésen játszott 2704 percet. Tavaly az RB Leipzignél csupán egy találkozóval játszott többet, ám a német együttesnél ez idő alatt 3709 percet volt a pályán. Arne Slot vezetőedző érkezésével számára is új időszámítás kezdődik, az ősszel pedig már megmutatta, hogy képes világklasszis szinten játszani a Premier League-ben.

Szalai Attila tavaly 2880 percet játszott a bajnokságban Törökországban, a Fenerbahce játékosaként. A 32 bajnokiján végig pályán volt, az idény végén pedig elhódította a Török Kupát. Érthető volt, hogy a 26 éves középhátvéd elérkezettnek látta az időt arra, hogy váltson, és aláírt a német élvonalban szereplő Hoffenheimhez. A felkészülési szezonban szépen fokozatosan beépült a csapatba, így kezdőként léphetett pályára az első bundesligás találkozóján. Ott azonban rögtön borzasztó hibát vétett, utána pedig összesen négy másik találkozó jutott neki. Amikor a pályán volt, a Hoffenheim háromszor győzött, kétszer kapott ki, de a vezetőség úgy gondolta, hogy a télen kölcsönadják a Freiburgnak, hogy játékba lendüljön.

A Werder Bremen ellen csereként debütált, ám itt is rögtön óriásit hibázott, a bizalom pedig újfent rögtön elszállt. Ezután már csak két bajnokin kapott 82 percnyi lehetőséget. Németországban mindössze 390 percet játszott, ami 4240-nel (!) kevesebb, mint tavaly (4630). Szalai könnyen lehet, hogy a második esély helyett az országváltással járna jól, gyorsasága az olasz bajnokságban kifejezetten nagy előny lenne.

Kerkez Milos szezonjában ugyan szintén voltak hullámvölgyek, ám összességében elmondható, hogy hármójuk közül ő nyújtotta a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt. A holland élvonalbeli AZ Alkmaarból a Premier League-be való váltás nehéz feladatnak ígérkezett, névjegyét azonban azonnal letette a Bournemouthnál. A szezon elején alapember volt, ám ekkor még nem igazán ment az új vezetőedzővel a piros-fekete együttesnek. A játékosok végül összeszoktak Andoni Iraolával, és végül egyéni pontrekorddal (48 pont) simán bennmaradtak az élvonalban.
Kerkez összesen 33 tétmérkőzésen (2351 perc) jutott szóhoz, a PL-ben egy gólpasszt jegyzett. Volt sérülése és hárommeccses eltiltása is, emiatt nem tudott végig a csapat rendelkezésére állni. A kezdőcsapatba kerüléséért nagy csatát vívott Lloyd Kellyvel, de ebből többségében a magyar válogatott balhátvéd jött ki győztesen.

Tavaly ugyan jóval többet játszott az AZ Alkmaarban (4197 perc), és a kanadai pontjai is magasabbak voltak (öt gól, hét gólpassz), a mindössze 20 éves futballista azonban rögtön a világ egyik, hanem a legerősebb bajnokságában állt helyt. Nem véletlen, hogy máris felkeltette a Chelsea, a Liverpool és a Manchester United érdeklődését is.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás