Dárdai Pál sportszerű gesztusát csodálják a németek

Mindenki a VAR-ítéletet és a bírókat átkozza, de Dárdai Pál a saját csapata felelősségéről beszélt.



Megosztás
Szerző: LL
Létrehozva: 2024.03.03.
Dárdai Pál Hertha VAR botrány

Egy vereség fájdalmával ért föl, hogy a Hertha a 97. percben kapott tizenegyesgóllal, a videóbírók által megmásított játékvezetői ítélet miatt csak 2-2-re végzett az esélyesebb Kiel ellen a német Bundesliga másodosztályának 24. fordulójában. Pedig Dárdai Pál gárdája a 81. percig 2-0-ra vezetett a feljutásért küzdő vendégcsapat ellen. A magyar vezetőedző nagy csalódottságában is higgadt maradt, sőt! A többség szerint hibás döntés miatt született az egyenlítés, de Dárdai példát mutatott sportszerűségből.

Dárdai (balra) szerint Fabian Reesééknek 2-0 után ki kellett volna használniuk a kontralehetőségeiket
Dárdai (balra) szerint Fabian Reesééknek 2-0 után ki kellett volna használniuk a kontralehetőségeiket Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Még a vitatott jelenet videófelvételének sokszori visszajátszásával is nehéz eldönteni, hogy a ráadásban vajon a Hertha-védő Linus Gechter vagy a Kiel-játékos Patrick Erras ért-e előbb a labdához, és rúgta meg utána az ellenfele lábát.

A német Sky Sport online szavazásán mindenesetre a többség amondó: a VAR-ítélettel szemben nem volt jogos a 2-2-t eredményező büntető.

Mi több, a korábbi neves FIFA-játékvezető, Manuel Gräfe egyenesen így nyilatkozott a történtekről:

„Hogy lenne ez tizenegyes?!”

A meccset vezető Bastian Dankert is továbbot intett, csakhogy a VAR-szobában ülő kollégái máshogy ítélték meg az esetet, és a monitoron visszanézve végül ő is beadta a derekát: büntetőt ítélt a Hertha ellen. A kritikák szerint már önmagában az is hiba, hogy a videóbíró közbeavatkozott, hiszen ezt csak nyilvánvaló, egyértelmű szabálytalanság esetén tehette volna meg, ilyen kétes szituációban Dankert döntésére kellett volna hagyatkozni.

Az újabb elvesztett pontokkal a Dárdai-csapat végképp lemondhat az álmokban talán még szerepelt feljutásról. Éppen a magyar edző nyilatkozatából ugyanakkor kitűnik: számára az álmodozásnál sokkal fontosabb két lábbal a földön állni, és keményen dolgozni, hogy az idei átmeneti év után, jövőre sikerülhessen visszajutni a Bundesliga élvonalába.
„2-0-nál be kellett volna lőnünk a harmadik és a negyedik gólunkat is. Volt vagy 20 lehetőségünk, ezekből gyilkosan le kellett volna zárnunk a meccset. De nem tettük. Nincs kifogás. A meccs után odamentem a játékvezetőhöz és gratuláltam neki. Jól fújt” – nyilatkozta Dárdai Pál, a legkevésbé sem ironikusan.

A feljutást jelentő 2. helyezettől 10 pontnyi távolságra, a középmezőnyben kapaszkodó Hertha legközelebb (jövő vasárnap 13.30-tól) az éllovas St. Pauli vendége lesz.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás