RETRO RÁDIÓ

Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek





A levetített előadás Csányi Vilmos egy korábbi, 2020. szeptember 7-i előadásának felvétele.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.09.21.
kutya

Az ELTE etológiai tanszéke közel 20 éve folytatja a kutyaelme kutatásait prof. dr. Csányi Vilmos vezetésével. Előadása nem csak a kutyákkal barátkozó embereknek érdekes; válaszokat adhat számos, az ember saját viselkedésének evolúciójával kapcsolatos kérdésre is. Amikor az ember közösségekben kezdett élni, sajátos ökológiai fülkét alakított ki, amelyben a legfontosabb szereplők az embertársak voltak.

Fotó: Facebook

Együtt számtalan feladatot képesek voltak megoldani és ez vezetett a modern technológiai társadalmakhoz. A farkas néhány tízezer éve csatlakozott az emberhez, átalakult, kutya lett belőle és értékes tagja az ember által kialakított ökológiai fülkének. Az emberi viselkedés korai evoluciójáról semmiféle adatunk nincsen, de a kutyák hasonló utat jártak be és ennek tanulmányozásával következtethetünk arra, hogy maga az ember hogyan alakult ki. A kutyák képesek hozzánk erősen kötődni, kifejlődött a szociális megértésük, utánoznak bennünket, segítenek közös feladatokban és nagyjából egy 2-3 éves embergyerek szintjén gondolkodnak. Tehát a „kutyák szőrös gyerekek” nem csak egy hangzatos cím – kutatási eredmények támasztják alá.

Ezen a különleges estén prof. dr. Csányi Vilmos akadémikus, biológus, etológusprofesszor mesél nekünk közérthető nyelven, érdekes anekdotákkal tarkítva a kutyalélek rejtelmeiről, hogy jobban megismerhessük szőrös kis kedvenceinket!

További részletek itt.





Ezeket olvastad már?
Úti beszámolók – Fedezd fel Észak-Macedóniát!

Úti beszámolók – Fedezd fel Észak-Macedóniát!

Látogass el a Gyermekvasút fűtőházába!

Látogass el a Gyermekvasút fűtőházába!

Étkezéstörténet: Utak, tévutak – Aktivitás Szenior Akadémia

Étkezéstörténet: Utak, tévutak – Aktivitás Szenior Akadémia

Asztro-matiné: Meteoritok - csillagászat (nem csak) gyerekeknek

Asztro-matiné: Meteoritok - csillagászat (nem csak) gyerekeknek

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás