A Romano Drom 2019-ben ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját, jubileumi albuma a Riverboat Records (World Music Network) gondozásában jelent meg világszerte. A Romano Drom az egyik legismertebb kelet-közép-európai cigányzenekar, 1998-as alapítása óta a világzenei szcéna állandó szereplője. Koncertjeik minden alkalommal jókedvre és táncra sarkallják a közönséget.

Fotó: Facebook

Turnéik során bejárták a világot (30 országban több mint 500 koncertet adva), 20 év tapasztalata formálta a dalaikat karcosan sallangmentessé. A hétköznapokban rejtve virágzó urbánus folklór, a kortárs cigányzenei reflexió autentikus üzenete könnyedén hódítja meg akár a mainstreamhez szokott hallgatóságot is.

A zenekar 7 eddig megjelent lemezanyagában, a repertoár gerincében Kovács Antal alapító szerző az élő oláh zenei tradíció belső megújítására irányuló célkitűzése bontakozik ki. A szerzői célt legpontosabban fedő, néhol eltérő eredetű kultúrák zenei megoldásait magába olvasztva alakul világzenévé az anyag. Borongós-érzelmes, ugyanakkor táncba hívó dalaik sodrása nyelvismeret nélkül is rímel a dob, basszusgitár hangszereléssel kiemelt hagyományos húros és ütős ritmushangszerek, a feldolgozott ősi dalok s az új szerzemények összjátékára.

Időpont: augusztus 16., 20 óra
Helyszín: PONTOON