RETRO RÁDIÓ

VárKERT mozi – Bereményi kalapja





Az elmúlt évek legjobb magyar alkotásaival várunk minden friss levegőre vágyó filmrajongót Budapest szívében, egy csodaszép, panorámás, kutyabarát helyszínen.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.10.
mozi Várkert

A vetítés előtt a film egyik alkotójával, a rendezővel, az operatőrrel vagy a főszereplővel beszélgetünk, aki betekintést enged a film kulisszái mögé, és mesél majd az előkészületről, a forgatásról és a film utóéletéről is.

Fotó: Facebook

A Magyar Copperfield szerzője, a Libri irodalmi-díjas, Bereményi Géza íróként és filmkészítőként is több generáció életérzését összegző művek szerzője. Először Cseh Tamásnak írt dalszövegeivel lett országosan ismert, aztán novelláival, forgatókönyveivel, színdarabjaival, később a filmrendezéseivel. A róla készült egész portréfilmben Tóth Barnabás kíséri-kérdezi heteken át Bereményit, nemcsak úgy, mint fiatalabb rendezőkolléga, hanem úgy is, mint egykori gyerekszínész, aki 35 éve a gyerek Bereményit alakította az Eldorádóban.

A film sok zenével, sok filmrészlettel, sok játékos elemmel és sok baráttal (Bagó Bertalan, Can Togay, Cserhalmi György, Cserna-Szabó András, Gödrös Frigyes, Jánossy Lajos, Járai Márk, Ónodi Eszter, Sőth Sándor) rajzolja meg Bereményi portréját. A Bereményi kalapja egyik jellegzetessége az a hat videóklip, melyekben az alkotók újonnan forgatott fikciós jeleneteket kevertek össze régi híradófelvételekkel – Budapest ostroma, ’56-os harcok, balatoni hippik – és kultikus játékfilmek – Eldorádó, Megáll az idő, Csapd le csacsi, Made in Hungária – jeleneteivel. Ez nem pusztán formai játék, hanem a szöveg és a kép, a múlt és a jelen, a fikció és a valóság egymásra vetítése, ami Bereményi munkásságát, szemléletét is illusztrálja.

Rendező: Papp Gábor Zsigmond

Producer: Herner Dániel

Kreatív producer: Csejdy András

Operatőr: Lovasi Zoltán

Vágó: Bartos Bence

A filmeket magyar nyelven, angol felirattal vetítjük.

Kapunyitás: 19.00

Beszélgetés kezdete: 20.00

Vetítés kezdete: 21.00

Helyszín: Várkert Bazár, Szárazárok színpad

Időpont: augusztus 10.

Belépőjegy: 2500 forint





Ezeket olvastad már?
Így lett Felszabadulási emlékműből Szabadság-szobor

Így lett Felszabadulási emlékműből Szabadság-szobor

A magyar nőtörténet állomásai - Önképzőkör

A magyar nőtörténet állomásai - Önképzőkör

Schubert triók a könyvtárban

Schubert triók a könyvtárban

Dohnányi Quartet 4/3. – Stravinsky, Bartók, Mendelssohn

Dohnányi Quartet 4/3. – Stravinsky, Bartók, Mendelssohn

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás