Egy év kihagyás után Győr idén ismét a tánc fővárosa lesz a nyár elején. Online és szabadtéri közösségi vetítések – közönségtalálkozók mellett három nagyszabású produkciót is tartanak a város szívében.

A meghívott előadások egy része online lesz elérhető az adott napon reggel 7-től este 10-ig. A kortárs alkotók és előadók sorában látható lesz az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat Vérző patak című darabja, amely Arany János Ágnes asszony balladáját dolgozza fel, a bűn és bűnhődés témakörét körbejárva. A fesztivál második napján a Hámor József nevéhez köthető Gangaray Dance Company darabjában az ókori agora válik a tánc spirituális szentélyévé.

A továbbiakban bemutatkozik a Közép-Európa Táncszínház a hozzájuk rendszeresen visszatérő Anton Lachky egyik darabjával, az idén 30. jubileumát ünneplő Budapest Táncszínház vadonatúj premierjével a Viszlát a levegőben! című művel, amelyben a cirkuszművészet eszköztárát is felvonultatják. A mindössze néhány évvel ezelőtt megalakított, legfiatalabb társulat, a Székesfehérvári Balett Színház táncdrámát alkotott tavaly a trianoni békediktátum 100 éves évfordulójára, amelyet szintén megtekinthetnek online az érdeklődők, csakúgy, mint Bozsik Yvette groteszk retródarabját, a gyerekkori élményekből összegyúrt Nyaralást. A zárónapi virtuális színpadon a Szegedi Kortárs Balett vezetője, Juronics Tamás legutóbbi, személyes hangvételű, családtörténeti remekműve a Credo jelenik meg. Részletek itt.