RETRO RÁDIÓ

Tanuljunk a természettől! – városi klímaséta





„Az esemény során ellesünk elfeledett trükköket a természettől, tanulunk egymástól, inspirálódunk a közösségi cselekvéstől, és csökkentjük a klímaszorongásunkat.”



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.21.
klímaváltozás

„Nyáron kiszáradt a város, szenvedtek a fák is, olvadoztunk az aszfalton, fogytán a víz és a mindenhez szükséges energia. Mielőtt teljesen kétségbeesnénk, szerdán városi sétára indulunk, és megnézünk három közösségi kezdeményezésű józsefvárosi jó példát, ami alternatívát nyújt a fenntartható városi létezésre. A három kezdeményezésben az alulról szerveződésen túl az a közös, hogy természetalapú megoldásokkal igyekszik a klímaváltozás hatásait mérsékelni, és ellenálló lokális rendszereket létrehozni a városban.

Fotó: Facebook

A séta az Auróra Klíma Kertből indul, útba ejtjük a Losonci teret és a Szeszgyár kertben végződik sötétedéskor.

Auróra Klímakert 17.30–18.00

Az Auróra melletti kert hihetetlen sebességgel változott parkolóból pár év alatt zöld oázissá a város közepén. Hogyan lesz komposztból talaj és abból kert? Mitől lett nyáron sokkal kellemesebb a klíma? Mi az az erdőkert? Mark Richards, a kert elhivatott életre keltője lerántja a leplet, és elárulja minden kíváncsiskodónak, hogy mi is a titok.

Losonci téri közösségi komposztáló 18.15–18.30

A Losonci téren épült meg idén nyáron Józsefváros második közösségileg üzemeltetett komposztálója, a Teleki tér után. Hogy működik egy közösségi komposztáló, és mit csinál egy komposztmester? Hogyan vágj bele helyi komposztközösség indításába? Mező Ágnes eltökélt kezdeményezőként mesél és válaszol minden kérdésedre és kételyedre.

Szeszgyár kert 18:45–19:15

A volt szeszgyár területét sok év gyomirtózás után, egy kezdeményezésnek köszönhetően két éve visszavette a természet, és a telek sok növény és állat élőhelyén túl egy közösségi térré és kertté vált. Hogyan szerezz telket? Hogyan termessz zöldséget a városban? Miért fontos vadítani a várost? Milyen módszerekkel lehet csökkenteni az aszályt? Madácsi Flóra a Szeszgyár projekt lelkes tagja tart felfedező kerttúrát.

Plusz két extra: Mackenzie Munro Michigan államból, illetve Óbudáról a FÁK a Rómain civil csapat tagjai, akik lakótelepi komposztálásról mesélik el saját tapasztalataikat.”

Időpont: szeptember 21., 17.30

A program a nemzetközi Klímahéthez kapcsolódóan jön létre. A részvétel ingyenes.





Ezeket olvastad már?
Aktivitás Szenior Akadémia: Életünk fizikai szintje időskorban

Aktivitás Szenior Akadémia: Életünk fizikai szintje időskorban

Memóriatréning klub – tegyél a szellemi frissességedért!

Memóriatréning klub – tegyél a szellemi frissességedért!

Baba-mama klub – kapcsolódj ki, beszélgess!

Baba-mama klub – kapcsolódj ki, beszélgess!

A Föld napja a Ferenc téren

A Föld napja a Ferenc téren

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás