RETRO RÁDIÓ

Fonatok és kötődések - egy kosárfonó és egy székkötő közös kiállítása





A szálasanyagok iránt elhivatott két MMA-ösztöndíjas kézműves, Legeza Márta népi iparművész, Népművészet Ifjú Mestere kosárfonó és Négyes Tímea székkötő mester közös kiállítása különleges élményt kínál a látogatóknak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.10.22.
kézműves

Legeza Márti külföldi tanulmányútjainak sokszínű anyaga mellett a hazai népi iparművész mestereknél tett műhelymunkáinak termése, valamint nagy tudású mestereinek alkotásai is láthatók lesznek a kiállításon. Így a látogatók nemcsak az európai kosárfonási hagyományból kaphatnak ízelítőt, hazai viszonylatban is újszerű technikákkal, sajátos formavilággal, anyagkombinációkkal megalkotott kosarakban gyönyörködve, hanem a magyar kosárfonási hagyomány jellegzetes darabjaiból is.

Fotó: Facebook

Felbecsülhetetlen kulturális kincs hagyományozódik mestereinken keresztül és általunk, nekünk egyetlen kötelességünk, hogy jól bánjunk a megszerzett tudással, mert csak így élhet tovább a hagyomány.

A székkötő mesterség fehér holló a népi kismesterségek között, kihalóban van. Négyes Tímea ennek a ritka mesterségnek a mélyreható ismerője. Több mint 200 elkészített, 14 zsűrizett tárgy, egy országos pályázati nagydíj és a 2018-as Év Mestere-díj dicséri munkáját. Mindketten szakmájukban megmaradtak a magyar népművészet szeretetében, a hazaihoz való ragaszkodásban.

Időpont: október 22. - november 20.

Helyszín: Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

További információk itt.





Ezeket olvastad már?
Rügyfakasztó körtúra a Normafától

Rügyfakasztó körtúra a Normafától

Nemezkészítő műhely – húsvétra készülünk!

Nemezkészítő műhely – húsvétra készülünk!

Retrókonzol- és számítógépbörze

Retrókonzol- és számítógépbörze

Növényorvossal sétálhatsz a Rákos-patak mentén!

Növényorvossal sétálhatsz a Rákos-patak mentén!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás