A történelmi emlékhelyek az emlékezet olyan fontos helyszínei, amelyek nemzeti, felekezeti, regionális vagy kisebbségi szempontból kiemelkedőnek minősülnek. Bár gyakran fontos építészeti alkotások, nem elsősorban műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt. Lehetőséget nyújtanak arra, hogy a hozzájuk ellátogatók számára megtapasztalhatóvá tegyék a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit, de dicső pillanatait is.

A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Országos Levéltára – más közgyűjteményi társintézményekhez (Magyar Nemzeti Múzeum, Országos Széchényi Könyvtár) hasonlóan – nemzeti kincseket őriz. Az ország történetének elmúlt ezer éve alatt készített alapvető oklevelek, iratok ebben az intézményben találhatók meg a legnagyobb számban. Az MNL Országos Levéltára több, mint 250 éves történelme során folyamatosan bővítette és bővíti gyűjteményét és szolgáltatásait is.

Program:
1. Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára épületséta.
Az épületséták regisztrációhoz kötöttek és a következő időpontokban indulnak: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00
Az épületlátogatás hossza körülbelül 30–45 perc.
2. Emlékhelyek napja alkalmából A nemzet emlékezete – A magyar történelem mérföldkövei című kiállítás kedvezményesen, épületsétával együtt 1000 forintért megtekinthető.
3. A kiállítóteremben könyvvásárt tartanak 10.00-18.00 óra között, A nemzet emlékezete – A magyar történelem mérföldkövei kiállítás címmel.

További részletek itt.