Az amerikai és szövetséges csapatok kivonulását követő gyors tálib hatalomátvétel és az Afganisztáni Iszlám Emirátus kikiáltása felkészületlenül érte a nemzetközi közösséget. Annak ellenére, hogy a Tálibán hatalomra kerülését követően egy pozitív nemzetközi imázs kialakítására törekszik, ígéreteik sorban halványulnak el, miközben az erőszak nem szűnt meg az országban. Fenyegető a gazdasági összeomlás, a humanitárius válság elmélyülése és az alapvető emberi jogok szisztematikus megsértése is. A környező országok szerepvállalása a stabilitás megteremtésében, valamint azok támogatása különösen fontos egy Afganisztánból érkező menekülthullám elkerülése érdekében.

Fotó: Shutterstock

Program:

14:00–14:05 Köszöntő
14:05–14:20 Novák-Varró Virág – Az afgán válság újabb felvonása. Mi lesz a „magára hagyott” országgal? (a Migrációkutató Intézet kutatója, az NKE tanársegédje)
14:25–14:40 Dr. Wagner Péter – A Tálibán Mozgalom kormányzóképességének határai, tanulságok három hónap után (a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója, valamint a KRE adjunktusa)
14:40–14:55 Szabó István – Pakisztán regionális szerepe, befolyása a Táliban hatalomra kerülését követő időszakban (Magyarország korábbi Pakisztánba akkreditált nagykövete)
14:55–15:10 Kovács Blanka – A hazara népcsoport sorsa a tálib uralom kereszttüzében (a Migrációkutató Intézet tudományos segédmunkatársa)
15:10–15:25 Kérdések és válaszok (kérdésfeltevés a Slido alkalmazáson keresztül lehetséges)
15:25–15:30 Záró gondolatok
Moderátor: Janik Szabolcs (igazgatóhelyettes, Migrációkutató Intézet)

A rendezvényen való részvétel érvényes védettségi igazolványhoz, valamint előzetes regisztrációhoz kötött!
Regisztráció: rendezveny@mcc.hu
További részletek itt.