Táplálék, de honnan? Vitasorozat a fenntartható élelmezésről





Fenntarthatósági vitasorozat a gazdasági növekedés logikáján túl.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.17.
élelmezés fenntartható

1. félév: Táplálék, de honnan? Meg lehet haladni a gazdasági növekedés logikáját úgy, hogy mégis nőjön a jóllét? Milyen konkrét stratégiákra lenne szükség az egyes szektorokban? Mit jelent ez az élelmiszerellátás területén és milyen alternatívái vannak a mai, környezetileg fenntarthatatlan rendszereknek?

Fotó: Vas Népe

Az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottságának és az ELTE humánökológia mesterképzésének támogatásával az MTA–ELTE Lendület Új Vízió Kutatócsoportja 2022-ben egy olyan beszélgetés-, illetve vitasorozatot indít, amelynek fókuszában a környezeti fenntarthatóság érdekében bevethető, elsősorban a gazdasági növekedéstől való függést csökkentő, a mai működésektől radikálisan eltérő stratégiák fognak állni.

Az ősz során az élelmezés fenntarthatóságáról és jövőjéről fog beszélgetni három alkalmon keresztül Zalatnay László, környezetgazdálkodási szaküzemmérnök, a Nyíregyházi Kosár Közösség alapító tagja, Bruder Márton, agrármérnök, ökológai gazdálkodó, a Magyarországi Agroökológia Hálózat tagja és dr. Havasi Máté, környezetkutató, halászati szakmérnök, a Hivekovics Családi Gazdaság szakmai igazgatója. Fontos kérdésekre kapunk választ: miért számít az élelmiszer-ellátó rendszerek szerkezete? Lehet-e a mezőgazdaság összhangban a természettel? Tudunk-e több területet hagyni a természetnek?

A három alkalmas rendezvénysorozat első előadását szeptember 26-án tartották, „Rövid láncon: Az élelmiszerellátó rendszerek szerkezete” címmel. Az előadó Zalatnay László volt.

A második előadást október 17-én, „Land sharing: mezőgazdaság a természettel összhangban” címmel rendezik meg. Előadó: Bruder Márton.

A rendezvénysorozat idei utolsó előadását november 28-án tartják, „Land sparing: Mezőgazdaság, ami területet hagy a természetnek” címmel. Előadó: dr. Havasi Máté.

A beszélgetések moderátora Benedek Zsófia biológus, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont kutatója lesz.

A rendezvények kezdési időpontja: 17.00. Az előadásokat szakértői, majd nyitott beszélgetés követi.

Az érdeklődőket várják a rendezvények helyszínén, az MTA-székházban (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.), illetve a visszanézhető felvétel nézői között.





Ezeket olvastad már?
Az időhöz való viszonyunk hatása az egészségünkre - előadás

Az időhöz való viszonyunk hatása az egészségünkre - előadás

Diavetítés a Frankel Pagonyban

Diavetítés a Frankel Pagonyban

Marczi mesekert őrjárat - keresd a tavasz nyomát!

Marczi mesekert őrjárat - keresd a tavasz nyomát!

Fotóbörze a Ferencvárosi Művelődési Központban

Fotóbörze a Ferencvárosi Művelődési Központban

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás