RETRO RÁDIÓ

Piszkos ruhák tisztára varázslója a mosógép





Régen még elképzelhetetlennek tűnt, hogy valaha is feltalálnak egy olyan terméket, amellyel könnyedén és egyszerűen tisztíthatjuk ruháinkat. Persze akkoriban is a tisztán tartás volt a lényeg patakban vagy dézsában mostak az asszonyok. Azonban 1767-ben ez megváltozott. Az első mosógépet Jacob Christian Schäffer német evangélikus lelkész. Ennek köszönhetően ma már nincs olyan háztatás, ahol ne lenne mosógép. Mindegyik termék ugyan azt a célt szolgálja viszont még is különbözik. (X)



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.08.17.
otthon

Mindenkinek mások az igényei emellett szem előtt kell tartani, hogy mennyi hely áll a rendelkezésre és melyik kivitelben szeretnéd alul vagy felültöltős legyen, beépíthető vagy standard. Általában a színe nem szokott lényeges lenni, bár már lehet kapni többszínű gépeket is. A tudása az, ami inkább jobban érdekli az embert hiszen minél többre képes egy mosógép annál alaposabban tudja tisztán tartani a ruháit.

Különböző árkategóriákban vásárolhatunk mosógépeket annak függvényében, hogy mi az ami megéri nekem és hosszútávon melyik a leggazdaságosabb. Ha környezettudatosan vásárolsz akkor mindenféleképpen érdemes magasabb energiaosztályú mosógépet választani (pl. A+++ vagy A+ energia osztályú) hiszen lehet, hogy drágábbak, viszont ezzel energiát spórolsz meg, így megtérül az ára.

Típust tekintve lehet standard, félautomata vagy szárítóval. A standard a legnépszerűbb hiszen amellett, hogy mos még ki is centrifugázza a ruhákat rögtön a mosás végezetével. Ellenben a félautomata mosógépeknél van, ami csak mosásra és öblítésre alkalmas viszont nincs beépítve egy centrifugázásra alkalmas rész ilyenkor külön kell vásárolnunk centrifugagépet vagy át kell tennünk, ha rendelkezik csavarásra alkalmas résszel.

Fotó: Pixabay

Vasalást nem mindenki szereti vagy nincs ideje rá esetleg gyorsan szüksége lenne a kívánt ruhadarabra, vagy nincs elég helyed ilyenkor jó megoldás, ha olyan mosógépet vásárolsz, ami már szárítógép funkciót is tud. Ilyen például az LG vagy az Indesit mosógép is persze ennek meg van a hátránya is. Hiszen alapesetben azt szokták javasolni, hogy mindig olyan szárítógépet válassz, ami minimum a mosógép töltőtömegének a kétszerese. Tehát vegyük példaként visszatérve az előző mosógépekre egyikére az Indesit mosó és száritógép teherbírása ebben az esetben 7kg viszont a szárításnál csak 6kg ruhát tehetsz be. Azért egy vizesebb állapotú ruha sokkal nehezebb, mint egy száraz.

Alapvetően mosás előtt szétválogatjuk a ruhákat, mivel nem fogok egybe mosni egy színeset egy fér darabbal vagy egy farmerruhát egy selyemmel. Néhány mosógép még különféle programokat is tud melynek segítségével bármelyik ruhához beállíthatjuk a mosás menetét és funkcióját. Legyen szó finomabb anyagú szövetekről vagy pamutról esetleg ágyneműkről. Gyorsmosást szeretnénk vagy alaposabbat a makacsabb foltok eltávolításához.

Menet közben az is előfordulhat, hogy véletlenül kihagytunk egy ruhadarabot vagy esetleg túl sokat tettünk bele és kiszeretnénk venni erre is van megoldás hiszen megtehetjük ezt bármikor az egyes termékek esetében. Tisztítását elvégezhetjük akár öntisztító programmal is mellyel sokkal egyszerűbb mintha neki látnánk mindenféle házi praktikákkal.

Kicsit furcsán fog hangzani, amit most írok le, de már van olyan mosógép is, amelyben Wi-Fi kapcsolat is van. Persze ettől még nem fogjuk egyből internetezésre használni és felmerül a kérdés, hogy miért jó? A válasz igen egyszerű: létezik egy mobiltelefonra letölthető applikáció melynek segítségével vezérelhetjük a mosás elindítását és programozását. Persze ez még önmagában nem elég hiszen ehhez saját magunknak kell kézileg bekapcsolni a gépet, hogy létre jöjjön a kapcsolat a telefon és mosógép között. Önmagában ez még nem egy nagy dobás viszont, ha azt nézed, hogy nem csak kényelmes, de nincs időd otthon lenni és elindítani az előre bekészített ruháidat a távolból könnyedén és egyszerűen megteheted ezt és mire hazaérsz már csak ki kell venned!

Vagy van a gép a gépben mosógép, ami szintén hihetetlenül hangzik, ilyen az LG Thin Wash amit már nevezhetek úgy is, hogy a csúcs kategória. Egyszerre moshatunk vele két adagot is akár. A felső elől töltős részében a nagyobb adagokat moshatjuk míg az alsó mini mosógép részben a finomabb vagy a kisebb textíliákat moshatjuk.

Néhány mosógépnél biztonsági funkciók is vannak ilyen pl. a gyerek és gyermek zár, a túlhabzás figyelés ilyenkor automatikusan leáll a mosási program vagy akár a biztonsági zár melynek köszönhetően menet közben nem fenyeget annak a veszélye, hogy kinyíljon a mosógép ajtaja.

Önmagában nagyszerű találmány a mosógép időt és akár pénzt is spórolhatunk vele. A hatást igazából a megfelelő mosószer és öblítő kiválasztásával érjük el ruháink és textíliáink frissen és tisztántartásához. A kettő együtt az igazi “varázsló”!

(X)

 





Ezeket olvastad már?
Tiszta otthonra vágysz? Ez az öt tipp segít, hogy ezt elérhesd!

Tiszta otthonra vágysz? Ez az öt tipp segít, hogy ezt elérhesd!

8 + 1 dolog, amit talán te sem takarítasz a konyhában, pedig kellene

8 + 1 dolog, amit talán te sem takarítasz a konyhában, pedig kellene

Pofonegyszerű módszerrel varázsolhatod nagyobbá a kertedet

Pofonegyszerű módszerrel varázsolhatod nagyobbá a kertedet

Mostantól nem csak a konyhában használod majd az élesztőt – Elképesztő hatás!

Mostantól nem csak a konyhában használod majd az élesztőt – Elképesztő hatás!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás