A kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Burián Katalin 2:09.10 perces idővel nyolcaddiként jutott tovább, míg a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú – aki öt évvel ezelőtt Rióban ebben a számban hat századdal maradt le az aranyéremről – 2:12.84 perccel ért célba.

A női 200 méter hát elődöntőjét magyar idő szerint pénteken 4.35 órától rendezik.

Szomorú de igaz, Katinka sorra bukta el a versenyszámokat

A címvédő és világcsúcstartó Hosszú Katinka a hetedik helyen végzett 200 méter vegyesen a tokiói olimpia úszóversenyének szerdai napján.

A háromszoros olimpiai bajnok magyar klasszis a hetedik idővel került a fináléba, ahol már a pillangón látszott, hogy nem tud beleszólni a dobogós helyezésekért zajló küzdelembe, ugyanis nyolcaddiként fordult az első ötven után és ezt követően is csak nőtt a hátránya az élmezőnnyel szemben.

Valami nagyon nem működött Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az úszónő vasárnap ötödik lett 400 méter vegyesen

Katinka arra nem tudott magyarázatot adni, hogy a májusi, budapesti Eb-n legerősebb számában, 400 méter vegyesen miért tudott két másodperccel jobb időt elérni, mint most az ötkarikás játékokon. Szerinte fizikálisan sokkal jobb állapotban van jelenleg, azóta öt kilót leadott, így papíron most kellett volna legalább két másodperccel gyorsabbnak lennie.

Hosszú Katinkánál valami nagyon félrement – vallott a kapitány

A 32 éves kilencszeres világ- és 15-szörös Európa-bajnok, 400 és 200 vegyesen is címvédőként indult a tokiói olimpián, de nem sikerült megközelítenie a riói eredményeit.

Ezzel a két eredménnyel önmagának is csalódást okozott. Sós Csaba szövetségi kapitány szerint valami nagyon félrement Hosszú Katinkánál Tokióban.

Májusban nem volt irreális az elvárás, miszerint Katinka két érmet nyer az olimpián” – mondta Sós. – Magam is kijelentettem, az egyik arany lesz, mégpedig a négyszáz vegyesen. Nem tudom, mi történhetett az utolsó két hónapban, de az itt a tokiói uszodában kiderült, hogy valami nagyon félrement Katinkánál, pontosabban fogalmazva, a formaidőzítésnél baromira elszámolta magát. Ha valaki azt mondja, 4:32 perccel meg lehet nyerni a 400 méter vegyest és akkor az nem Hosszú Katinka lesz, azt kiröhögöm.

Hosszú Katinka érem nélkül távozik a tokiói olimpiáról Fotó: MTI/Kovács Tamás