Mivel korábban a cég által piacra dobott, Mi 10 T Pro készüléket is tesztelhettük, más megközelítésből indultunk neki az olcsóbb, de egyáltalán nem lebutított darab, a Xiaomi Mi 10T Lite felfedezésének.

Xiaomi Mi 10T Lite (fotó: Xiaomi)

Pro kontra Lite

A Pro és Lite között általánosan megfigyelhető különbség, hogy a széria adott darabját éppen melyik „rétegnek” szánják. A Pro drágább, viszont nagyobb tárhellyel, gyorsabb memóriával és felturbózott képességekkel bír, míg a Lite jóval olcsóbb, mondhatni megfizethető egy átlagember számára és évekig különösebb gond nélkül társunk lehet a hétköznapokban.

Kiemelkedik a hátlapból a kamera (fotó: Metropol)

5G és bivalyerős kamera

Sokáig mindenkit a 4G tartott lázban, most meg már itt az 5G és jó hír, hogy a Lite ennek a kiszolgálására is képes. Ha a Pro-nál azt írtuk, hogy a kamera viszi a pálmát és szinte kiaknázhatatlan az a tudás, ami abban rejtőzik, akkor az a Lite-re is ráhúzható. Időmilliomosnak kell lennünk ahhoz, hogy minden funkciót felfedezzünk a fotós szekcióban is. A kristálytiszta felvételekért egy tűéles képet biztosító 64 MP-es főkamera, egy 8 MP-es ultraszéles látószögű kamera, egy 2 MP-es makró kamera és 2 MP-es mélységélesség érzékelő felel. Az új szoftver funkciók, mint például a Hosszú expozíció, a Time-lapse szelfi, az Időzített sorozatfelvétel (Timed burst) és a Dual Video még egyedibb és kreatívabb képek elkészítésére nyújt lehetőséget anélkül, hogy ehhez egy különálló képszerkesztőprogramra volna szükség. Mindezeken túl, remek szelfiket lehet kattintani azzal a kiváló minőségű, 16 MP-es kamerával, amely az Mi 10T Lite frontján, a kijelzőbe van beépítve.

Egyszerűbb, de nagyszerűbb

A Pro változatnál a fülhallgatót a mellékelt átalakítóval tudtuk csak használni, mivel eleve lehagyták a Jack dugónak való csatlakozási lehetőséget. Így, ez mindig kéznél kellett, hogy legyen, ráadásul töltés alatt ez a funkció megszűnt. Itt viszont örömteli megoldás, hogy már bedughatjuk a fülest eredeti helyére, az USB csatlakozó külön helyre került.

Gyorsan a barátunk lesz (fotó: Metropol)

LG telefon tulajdonosként itt is örömmel tapasztaltam a sokkal egyszerűbb kezelési megoldásokat, legyen szó a hangerő szabályozásról vagy az állandó megerősítésről, mikor mobilnetre akartam váltani vagy épp kikapcsoltam azt. A Xiaominál bíznak a felhasználóban, hogy tudja, miért nyomta be a mobiladat gombot.

A Pro után érezhetően lassabban reagál egyes parancsokra, de ez nem fájóan lassú, csak, ha előtte jóval gyorsabb és erősebb darabbal volt dolgunk.

A mérete viszonylag nagy, azaz a farzsebből kilógó típus, de így ugye nagyobb képernyőt kapunk, manapság pedig ezek a miniszámítógépek inkább multimédiás eszközöknek számítanak már, mint klasszikus telefonoknak.

Az ára viszont jóval olcsóbb, alig százezer forint fölött már megkapható, amiért egy hosszú időre megbízható telefont kaphatunk.