Tökéletes ajándék? A pszichológusok szerint létezik!





Ha minden évben komoly fejtörést és stresszt okoz, melyik szerettednek mit vegyél ajándékba, akkor van egy jó hírünk, ezen nem kell többé görcsölnöd. A pszichológusok ugyanis kiderítették, mi a tökéletes ajándék titka, mi pedig megosztjuk veled, hogy tudd, hogyan is ajándékozz valóban jól. Ha idén nem sikerült, jövőre már te is tudod, mivel szerezhetsz igazán örömet.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.12.29.
tanácsok

Ha követed tippjeinket, és kidolgozod a megfelelő stratégiát, a siker sem marad el! Olyan ajándékot adhatsz szeretteidnek, amelyeket nem csak kapni, de adni is öröm lesz.

Egy ravasz találós kérdés

Tekints az ajándékvásárlásra úgy, mint egy fogós találós kérdésre, amire meg akarjuk találni a választ, amihez a „legkönnyebb út”, ha megpróbálunk olvasni a másik gondolataiban. A Joy boldogságot segítő mobilalkalmazás tudományos tanácsadója, Elizabeth Dunn pszichológus szerint a legtöbben ott hibáznak, hogy az alapján választanak ajándékot a másiknak, hogy ők maguk mennyire örülnének neki. Pedig ahhoz, hogy valóban örömet tudjunk szerezni az ajándékozottnak, meg kell próbálnunk beleképzelni magunkat a helyzetébe. A szakember úgy véli, ez a jó ajándékozás sikerének a kulcsa.

Hátrányból előnyt

Nagy csapda Dunn szerint az is, hogy az ajándékozó az ajándékkal megpróbál üzenetet közvetíteni a megajándékozottnak, aki azonban általában nem veszi az „adást”. Ő ugyanis csak az ajándékot látja, a mögöttes szándékot, gondolatot általában nem érti. Ezt nálunk még az „ajándék lónak ne nézd a fogát” mondás is nehezebbé teszi, mert azt sugallja, hogy bármit kapunk is, örülnünk kell neki. De valahogy mégsem megy, az öröm elmarad itt is ott is: a megajándékozott kényszeredetten mosolyog és hálálkodik az ajándékozót abban a tévhitben ringatva, hogy jól választott. (Emiatt pedig lehet, hogy a következő évben is vétlenül elköveti ezt a hibát.) A pszichológus szerint, ha nem akarjuk tudatni a megajándékozóval, hogy rosszul választott, változtassuk meg gondolkodásunkat, tekintsünk úgy az ajándékra, mint egy kötelékre szerettünk és köztünk. Ahogy Dunna mondja: „A munkatársak például sokszor ajándékoznak olyat egymásnak, aminek a másik semmi hasznát sem veszi. Ennek a gesztusnak mégis csapatépítő és szociális jelentősége van.”

Fejlesszük készségünket lépésről lépésre

Nem kell túl szigorúak lenni magunkkal, ha gőzünk nincs arról, minek örülne a másik. Mert ez nem azt jelenti, hogy nem szeretjük őt eléggé, vagy hogy kevésbé fontos lenne számunkra. De ha valóban jól akarunk választani, érdemes segítséget kérni a közös barátoktól, rokonoktól a megfelelő ajándék kiválasztásában. Simán lehet, hogy valakinek jobb ötlete lesz nálunk, hogy milyen ajándéknak is örülne valójában szerettünk, mi tenné valóban őt boldoggá. Szintén a megfelelő ajándék kiválasztásában segít, ha év közben is odafigyelünk a másikra. Biztos akad egy-egy elejtett megjegyzés, amiből kiderül, mi a szíve vágya, az így megvásárolt ajándékkal biztos nem lövünk mellé.

Ajándékozz énidőt!

A mai rohanó világunkban az egyik legértékesebb, amiből mindig kevés van mindenkinek, az az idő. Épp ezért biztos tipp lehet, ha az örökké pörgő, igen elfoglalt szerettednek például egy kényeztető utazást, egy pihentető wellnesshétvégét, jó kis masszázst vagy színházi és mozielőadást adsz ajándékba. Az igazán bevállalósok felajánlhatják gyermekes ismerősüknek azt is, hogy vigyáznak a gyerekekre, amíg a barát elmegy a párjával arra a koncertre, amihez a jegyet mondjuk tőlünk kapta. „Sokszor nem gondoljuk, hogy egy ilyen gesztus felér egy maradandó vagy drága ajándékkal, pedig ez sokkal nagyobb örömet szerezhet, mint egy rosszul megválasztott tárgy” – állítja Dunn.

„Élményfürdő” ajándékba

A pszichológus szerint szintén biztos sikert arathatunk azzal, ha élményt ajándékozunk. Mégpedig azért, mondja Dunn, mert: „számos kutatás bebizonyította, hogy az élmények nagyobb és maradandóbb örömet szereznek, mint a tárgyak”. Ugyanis, ha élményt ajándékozunk, kétszer örülünk. Örvendezünk egyrészt akkor, ha megkapjuk az ajándékot, de egy jó választás esetén ennél az ajándéktípusnál örvendezünk akkor is, ha arra gondolunk, milyen esemény vár majd ránk, egészen annak megvalósulásáig. Ha pedig jól sikerül az esemény, akkor az öröm szép emlékként még tovább is bennünk él, így az öröm folyamatos marad. A torontói egyetem pszichológia kara ráadásul azt is bebizonyította, hogy azzal, ha élményt ajándékozunk – akár közös programot –, azzal sokkal jobban erősítjük a szociális kapcsolatokat és a barátságot, mint egy tárgyi ajándékkal.

Az utazás jó tipp lehet – Forrás: Pixabay

 





Ezeket olvastad már?
Ezeket a kötötteket szerezd be, mielőtt még hidegebb lesz!

Ezeket a kötötteket szerezd be, mielőtt még hidegebb lesz!

Új és divatos ruhát szeretnél télire? Ezek a darabok mind 15 ezer alatt vannak!

Új és divatos ruhát szeretnél télire? Ezek a darabok mind 15 ezer alatt vannak!

Így dobhatod fel a fekete ruhákat

Így dobhatod fel a fekete ruhákat

Idén ősszel ezek a ruhák diktálják a divatot

Idén ősszel ezek a ruhák diktálják a divatot

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás