Hannah és nővérei – Müpa Filmklub





„Roppant erős és egységes film. Aztán elmélkedhetünk arról, hogy ki is írja a történetünket. (És miért nem hagyja ki a kellemetlen részleteket.)"



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.02.12.
Woody Allen filmklub Müpa

Házigazda: Réz András

„Remek sport Woody Allent párba állítani azokkal a rendezőkkel, írókkal, akiket parodizál, akiket megidéz vagy akik inspirálták. A Hannah és nővérei esetében magától értődött Ingmar Bergmant emlegetni, aki akkor még javában élt, bár az 1982-es Fanny és Alexander után mozifilmet már nem rendezett. (Ráadásul az egyik szerepet Max von Sydow, Bergman egyik kedvelt színésze alakítja.) Az emlegetés rendben is lenne, hiszen a Fanny és Alexander is családi ünnepekre fűzi fel történetét, de talán mégis meg kellene említeni, hogy a nézőt egészen más érzések borítják el, amikor kijön Bergmanról, illetve Woody Allenről a moziból.

2024.02.12. programok
 

Mert például a jelen film esetében nyilvánvaló, hogy Woody Allen más nézőpontból szemléli a világot. A főbb kérdések – isten, élet, halál – megvannak nála is, de más súllyal esnek a latba. Ebben a történetben Mickey Sachs (Woody Allen) a legmulatságosabb karakter, annak ellenére, hogy egy éven át keresi az élet értelmét. Ellentétben a többiekkel, akik ki-be szerelmesednek egymásba, különféle egyedekkel „kufircolnak” (Lee), a partiszerviztől eljutnak a forgatókönyvírásig (Holly). Még annyira sem súlyos esetek, mint Mickey betegsége, ami nincs, de akár halálos is lehetne. A Hannah és nővérei komoly film. De másképp. Hollywood filmírói rászoktattak bennünket arra, hogy a szerelmi tévelygéseknek előbb-utóbb tragédiává kell csúcsosodniuk. Allen nem ragaszkodik hozzá, hogy vér folyjon a vásznon.

A Hannah és nővérei karaktereit nem valamiféle sorsszerűség hajtja előre a várva várt végzet felé. Woody Allen dramaturgiája hisz a véletlenben. Egy találkozás, egy kutyaütő banda, egy operameghívás… (Kétségtelen, hogy a Michael Caine alakította menő könyvelő azért jobban kedveli a megtervezett véletlent.)”

Angol nyelven, magyar felirattal.

A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Időpont: február 12. 19.00
Helyszín: Müpa (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)

Hannah és nővérei (Hannah and Her Sisters, 1986)
A nagy Woody Allen menet





 





Ezeket olvastad már?
Csendből szőtt hangszőnyeg - HolddalaNap Zenekar

Csendből szőtt hangszőnyeg - HolddalaNap Zenekar

Szépség és a szörnyeteg – nagyszínházi élmény!

Szépség és a szörnyeteg – nagyszínházi élmény!

A Herner Ferike faterja – filmklub

A Herner Ferike faterja – filmklub

„Engem nem lehet elfelejteni…” – interaktív zenés kívánságműsor

„Engem nem lehet elfelejteni…” – interaktív zenés kívánságműsor

Top hírek

mozi

A Herner Ferike faterja – filmklub

Háy János, a népszerű magyar író színművéből, a Ferencvárosi Pinceszínház előadása alapján, a rendező, Börcsök Enikő emlékére készült film.





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás