Jó eséllyel még nyáron sem lehetne újranyitni az országot keleti oltóanyagok nélkül. Már most több vakcina érkezett keletről, mint brüsszeli EU-beszerzésből nyugatról. 7 millióval kevesebb adag oltás lenne Magyarországon a tavasz végére, ha a kormány csak brüsszeli beszerzésből vásárol oltóanyagot.

Nem lehetne kinyitni nyáron az országot: mivel 2 adag kell egy emberre, 3,5 millió emberrel kevesebb lenne beoltva, így a 3 millió főt sem érhetné el az átoltottság Magyarországon, ami a szakemberek szerint korántsem lenne elég arra, hogy megállítsuk a járványt.

A hétvégi 250 ezres Szputnyik-szállítmánnyal már most több vakcina érkezett keletről, mint nyugatról. Kevesebb mint 10 hét múlva, a tavasz végére pedig a Magyarországon elérhető vakcinák közel 60 százaléka az Európai Unión kívülről érkezik hazánkba.

Forrás: YouTube

Vakcinabotrány: Brüsszel nem mond igazat

A magyar illetékesek hivatalosan is megcáfolták a brüsszeli állítást, nem igaz, hogy Magyarország szerződött a nyugati vakcinagyártókkal. Ómolnár Miklós Feketén-fehéren blogja ismét jelentkezett – írja a Ripost. Magyarország ha akart volna sem köthetett volna külön szerződéseket a nyugati vakcinagyártókkal.Erre nem volt semmiféle lehetősége. A brüsszeli bürokraták amikor mást állítanak, egyszerűen csak megpróbálják lerázni magukról a felelősséget a zavaros vakcinaszállítások miatt. Miután a Feketén-fehéren blog nyilvánosságra hozta a gyártókkal kötött uniós vakcinaszerződéseket, az Európai Bizottság magyarországi képviselete megint azt állította, hogy a szerződéseket nem Brüsszel, hanem az egyes tagállamok írták alá. Vagyis nem ők a felelősek a zűrzavarért. Elkezdtek jogászkodni, hogy amit a Feketén-fehéren blog bemutatott, azok csak előzetes keretszerződések, ezután jöttek a tagállamok külön szerződései. Csakhogy ilyen szerződések nem léteznek!

Nem készültek külön szerződések

A Feketén-fehéren blog kérdése nyomán hivatalosan is megerősítették, hogy Magyarország nem szerződött egyetlen nyugati vakcinagyártócéggel sem. Müller Cecília egyértelműen kijelentette, hogy Magyarország kizárólag az unión kívüli országokkal, vagyis az Oroszországban és Kínában gyártott vakcinákra kötött szerződéseket olyan gyógyszer-nagykereskedő cég közreműködésével, amelynek engedélye van vakcinákat behozni. Tehát csak az orosz és a kínai vakcinaszerződést köthette meg Magyarország! Nem is tudnánk külön szerződéseket kötni, hiszen az Európai Unióban egységes mechanizmussal, közös beszerzés révén zajlik a vakcinavásárlás. A magyar állam külön szerződéseket az európai uniós gyártókkal nem köt, nem köthet. Legfeljebb lehívhat, kérhet vakcinaszállítmányokat az uniós keretből, amelyek aztán vagy megérkeznek, vagy nem. Magától értetődően, a józan ész alapján kerestünk és keresünk új lehetőségeket a keleti vakcinagyártóknál, bolondok lennénk kiszolgáltatni magunkat a bizonytalan uniós szállításoknak.