Portugália, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Dánia és más államok után a lengyel vezetés is világossá tette, hogy nem ért egyet az Európai Bizottság energiatakarékossági javaslatával, miszerint az uniós tagállamoknak márciusig 15 százalékkal csökkentenie kellene földgázfelhasználását.

Az Európai Uniót az Oroszországból érkező gázszállítások további csökkenése fenyegeti Fotó: AFP

Von der Leyen július 20- i bejelentésénél azzal érvelt, hogy az uniót az Oroszországból érkező gázszállítások további csökkenése fenyegeti. Mivel néhány tagállamnál nem kérdés, hogy lesz-e orosz gázuk (pl. Magyarország), fontos hogy a tagországok szolidáris alapon szükség esetén kisegítsék egymást.

Thierry Bros, a Párizsi Politikai Intézet professzora szerint több ország sem fogja megszavazni az uniós javaslatot. A szakértő úgy véli, mások mellett a magyar kormány sincs elragadtatva az ötlettől. A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. üzletágvezetője, Hortay Olivér bírálta a tervezetet: „Senki nem hatalmazta fel az Európai Bizottságot arra, hogy megmondja az egyes tagállamoknak, mennyit fogyaszthatnak, illetve a gáztározók üzemeltetőinek, hogy kinek értékesítsék a betárolt gázt.