RETRO RÁDIÓ

Sebastian Kurz: Ausztriának sürgősen egyénileg kell oltási igazolványt bevezetnie





Ausztriának sürgősen egyénileg kell oltási igazolványt bevezetnie, mert ennek európai változatára még sokáig várni kell, és az kezdetben valószínűleg amúgy is szövevényes szabályozásokat tartalmaz majd - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden sajtótájékoztatóján.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.04.
koronavírus

A kancellár rámutatott: minél előbb szeretné, ha egész Európa számára gyorsan megvalósulna egy egységes koronavírus-igazolvány, de attól tart, hogy ez a kívánsága egyhamar nem teljesül. Hozzátette, hogy az EU olyan ütemtervet dolgozott ki az igazolvány bevezetésére, ami Ausztria számára jelenleg nem megfelelő.

Ausztriának sürgősen egyénileg kell oltási igazolványt bevezetnie (Fotó: REUTERS/Lisi Niesner)

Sebastian Kurz szerint az Európai Unió a nyáron valósítaná meg az oltási igazolványra vonatkozó elképzeléseit, ami Ausztria számára túl késő. Hangsúlyozta, addig az osztrák turizmusnak már régen be kell indulnia. Reményét fejezte ki, hogy uniós szinten sikerül egységes szabályozásban megállapodni, ugyanakkor hangsúlyozta, erre nem várhatnak, mert ez súlyos károkat okozna mind az idegenforgalmi, mind a kulturális ágazatnak.

Az osztrák kancellár ugyanakkor kijelentette, hogy a pénteken kezdődő uniós csúcson állást foglal az uniós oltási igazolvány mielőbbi megvalósulása érdekében.

Az emberek joggal kívánnak ismét normális körülmények között élni”, a többi között színházba és étterembe menni - mondta. „Ehhez szabályokra van szükség, és mi ezt tesszük Ausztriában a zöld belépőkártyával” - utalt Kurz az oltási igazolvány helyi megnevezésére. Május 19-től ugyanis annak, aki étterembe, színházba vagy éppen labdarúgó-mérkőzésre akar menni, igazolnia kell, hogy beoltott, illetve felgyógyult a betegségből, ezek hiányában azonban minden alkalommal negatív koronavírus tesztre lesz szüksége.

Kurz szerint mindenki kap majd egy igazolást arról, hogy beoltották, tesztelték, vagy meggyógyult a fertőzésből. A kormány tervei szerint a telefonon tárolható QR-kódos verzió két-három héttel később lesz elérhető.

Hangsúlyozta, hogy amennyiben sikerül május 19-én megvalósítani a nyitással járó nagy lépéseket, úgy legkésőbb július elsejétől vissza lehet venni az egészségügyi óvintézkedéseket. Hozzátette: ez lesz az az időpont, amikor már mindenkit beoltottak, aki be akarta oltatni magát.

A kilencmillió lakosú Ausztriában a járvány kitörése óta 624 595 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 10 291-en hunytak el a kórban.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás