A parlamentben elsőként Orbán Viktor miniszterelnök beszélt az Országgyűlés előtt.

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalása (2021. szeptember 20.)

Posted by Magyarország Kormánya on Monday, September 20, 2021

Orbán Viktor először is a járványhelyzetről beszélt, dicsérve a gyors oltási programot.

Az oltásnak köszönhetjük, hogy ismét megteltek élettel az utcáink és a tereink. Az oltás tette lehetővé, hogy meglátogathassuk családtagjainkat, elmehessünk nyaralni, elindulhasson az oktatás” – mondta.

Beszédében a miniszterelnök kijelentette, „lesz negyedik hullám”, de „tudjuk, mi működik, mi nem”.

Orbán Viktor szerint nem elegendő a kórházi korlátozás és a maszkkötelezettség sem, oltás kell, ezzel győztük le a harmadik hullámot, és ezzel tudjuk kordában tartani a negyedik hullámot”.

A harmadik oltásról elmondta, aki felveszi, védettebb lesz annál, mint aki nem.

Az év végéig 17 millió vakcinát tud eloltani az ország, ha szükség lesz rá, első, második vagy harmadik oltásként.

Akik nincsenek beoltva, kockáztatnak”, akár életet is„ – tette hozzá.

Orbán Viktor bejelentette, a kormány javasolja a parlamentnek a veszélyhelyzet és a rendkívüli jogrend év végéig történő meghosszabbítását.

Gazdasági újraindítás

Az idei év második negyedévében kétszámjegyű minden növekedési adat, ami lehetővé teszi, hogy 5,5 százalék fölött legyen az éves GDP-növekedés, így már előrébb tart az ország, mint a válság előtt.

4,7 millió fölötti a foglalkoztatottak száma, 4 százalék alatti a munkanélküliségi ráta, „a gazdaságban inkább már munkaerőhiány van”.

Egy lépésre vagyunk a teljes foglalkoztatástól” – mondta a miniszterelnök.

Nemzeti konzultáció

A nemzeti konzultációt azért indította el a kormány, mert újabb járványok és népvándorlások veszélye fenyeget; 1 423 000 választ kaptak, a válaszadók több mint 90 százaléka egyetértett a minimálbér emelésével, a gyermeket nevelők adóvisszatérítésével és a hitelmoratórium átmeneti meghosszabbításával.

Adóvisszatérítésben részesülnek az ekhós adózók is – tette világossá, összességében 600 milliárd forintot térít vissza az adóhivatal 2022 februárjában, 1,9 millió szülőt érint ez.

A nyugdíjasok újabb kompenzációt, illetve prémiumot kapnak, 50 ezer forintnál magasabb lesz a plusz részükre„ – mondta Orbán Viktor. „A fegyveres és rendvédelmi dolgozók hathavi fegyverpénzt kapnak, bevezetik a 25 éven aluliak SZJA-mentességét, és tárgyalásban állnak a munkaadókkal, hogy január 1-jével 200 ezer forint legyen a bruttó minimálbér” – fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő az évadnyitóról egy fotót is posztolt Facebook oldalán: „Fontos bejelentések” – írta.