Robert Habeck a zöldpárti gazdasági és környezetvédelmi miniszter az ukrajnai háború kitörése óta azt hangsúlyozza, hogy Németország csökkentse az Oroszországtól való energiafüggőséget mind a földgáz, mind a kőolaj tekintetében. A német kormány azt tűzte ki célul, hogy az év végére az orosz olajimportot nullára csökkenti.

A környezetvédelmi miniszter már több ízben felszólította a német állampolgárokat, hogy igyekezzenek spórolni a szűkös energiaforrásokkal. Robert Habeck azt is bejelentette, hogy az év második felében módosítják az úgynevezett épületenergia-törvényt, aminek értelmében rögzített szabvánnyá válnak a napelemes tetők. Az is kiderült, hogy szigorúbb intézkedéseket terveznek a fűtési rendszerek korszerűsítésére is.

Az infostart cikke szerint Habeck ötlete nem aratott osztatlan sikert: a Német Környezet- és Természetvédelmi Szövetség vezetője szerint ugyanis egy olyan reklámkampány, amely az egyes háztartásokat célozza, nincs arányban a feladat nagyságával. Antje von Broock úgy fogalmazott, a valós megoldás az lehetne, ha az energiafogyasztást törvényekkel szabályoznák. Hozzátette, hogy a cél az lenne, hogy valamennyi szektorban tíz százalékkal csökkentsék az energiafogyasztást.

Fotó: Shutterstock