A szerkezetkész épületben már csak a belső munkák folynak, s megkezdődik a koncerttermek és a kiállítóterek kialakítása. Év végén megnyithat a világ első komplex zenei beavatóhelye.

Az organikus tetőszerkezetet az épület lebegő tetejét a hang rezgésének vizuális képéből, a hanghullámból kiindulva formálta meg a tervező. A játékos hullámzással vastagodó, majd elvékonyodó tetőzet végig a városligeti lombkorona szintje alatt marad, így biztosítva, hogy a ház harmonikusan beleolvadjon a természetbe (Fotó: Liget Projekt)

Japán sztárépítész tervezte

A Magyar Zene Házát egy japán sztárépítész, Sou Fujimoto tervezte. Az volt a célja, amikor elindult az épületre kiírt nemzetközi tervpályázaton, hogy feloldja a természetes és az épített környezet közötti határvonalat, megteremtse a hangok természete és a természet hangjai különleges harmóniáját. A budapesti Liszt Akadémia híres szecessziós épülete és a magyar zene és zeneoktatás világszerte elismert tradíciója is megihlette.

Rendkívül inspiráló a világ egyik első közparkjában dolgozni, s különösen izgalmas feladat volt az épület tervezése, hiszen itt nem csak egy építményt hozunk létre, hanem a park-élményt is a ház részévé tesszük. A Liget Budapest Projekt és benne a Magyar Zene Háza olyan emblematikus fejlesztés, mely példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg”- mesélt a víziójáról Sou Fujimoto.

Máris több kitüntetést kapott

 • Az épületet az International Property Awardson 2019-ben „A legjobb nemzetközi középépület díjat kapta”.
 • A 2020-as Music Cities Awardson „a világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztése” címet nyerte el a Magyar Zene Háza.
 • A CNN és a World Architecture Community 2021 legjobban várt épületei közé választotta a Magyar Zene Házát.

A nyitottság és átjárhatóság jegyében az építész az épület oldalfalait üvegből tervezte, míg a tetőre álmodott, fénykutakkal tagolt szerkezet, hasonlóan a fák lombjaihoz, átereszti a fényt az épület belső helyiségeibe is (Fotó: Liget Projekt)

Mire szolgál majd?

A Magyar Zene Háza attól lesz egyedi, hogy itt egy helyen összpontosul a kiállítás, az élő zene és a zenepedagógia hármasa. Sokszínű program kínálaton keresztül kíséri el a látogatókat a zene birodalmába: a ház földalatti szintje a kiállítások tere, ahol egy állandó zenetörténeti tárlat vezeti végig interaktív és látványos technikai megoldásokkal a látogatókat a zene fejlődésének útján – mondta Batta András, az intézmény vezetője, a Magyar Zeneakadémia korábbi rektora.

Ez lesz a világ első komplex zenei beavató helye, amelynek sokszínű programkínálata a zene számtalan élményét tárja a látogatók elé:

 • interaktív zenetörténeti kiállítások,
 • koncerteket
 • zenepedagógiai foglalkozások
 • digitális könyvtár
 • hangdóm: egy speciális, félgömb alakú kupolatérben különleges hang- és vetítéstechnikával hoz létre változatos hangtereket.

A homlokzati üvegfal 94 darab egyedileg gyártott, osztatlan és hőszigetelt panelből áll, melyek az épület egyes szakaszain elérik a közel 12 méteres magasságot (Fotó: Liget Projekt)

Geotermikus energiával fűtik

A Magyar Zene Háza tervezésekor különös hangsúlyt kapott a megújuló energiaforrás, a speciális hűtési és fűtési rendszerek alkalmazása. Az épület mellett, a ligeti Nagyrét egy kisebb területén 120 talajszondát helyeztek el 100 méter mélyen a föld alá, amelyek a ház megújuló, geotermikus energiával történő ellátását szolgálják. További gazdaságos és rendkívül innovatív megoldás, hogy az épület hűtését távhűtéssel biztosítják. A Magyar Zene Háza épületét és kivitelezési munkálatait az egyik legfontosabb nemzetközi épületminősítési rendszer, a BREEAM környezettudatossági szempontból példaértékűnek értékelte.

A Liget Budapest további fejlesztései

 • A Szépművészeti Múzeum és 70 év után megújított Román Csarnok 2018. október végi megnyitása óta több mint hatszázezer látogatót fogadott.
 • A 2019-ben átadott Nagyjátszótér Budapest első számú gyerekparadicsomává vált, eddig közel 400 ezren játszottak itt.
 • A műemléki felújítást követően Millennium Háza néven megnyílt egykori Olof Palme Házat és a Rózsakertet már több, mint 100 ezren csodálták meg.
 • Nagyon népszerű a Vakok Kertje
 • Iskolai csoportoktól hangosak az Ifjúsági Sportpályák és a Városligeti Sportcentrum.
 • A Hermina úti Kutyás Élményparkot eddig több mint félmillióan keresték fel.
 • 2020-ban birtokba vehette a közönség a két kilométeres Futókört, a Mőcsényi Mihály botanikus kertet és egy újabb Kutyás Élményparkot. Ezzel már csaknem 150.000 m2 zöldfelület újult meg a parkban.
 • 2020 decemberében átadták a Dózsa György úti Múzeum Mélygarázst, melynek felszínén a Városligeti Promenád várja a látogatókat.
 • Elérte legmagasabb pontját az új Néprajzi Múzeum díjnyertes épülete.
 • 2021-ben megnyílik a Magyar Zene Háza. A parkrehabilitáció következő ütemében pedig megújul és visszanyeri régi fényét a park egykori történeti bejárata, a Rondó, új szakasszal bővül a Városligeti Promenád, látványos attrakcióként visszatér a Ballon kilátó.
 • 2021 őszén egyedi és látványos kiállítással nyílik meg a nagyközönség számára a Liget projekt keretében megvalósuló új kulturális intézmény, a komáromi Csillagerőd is.