A Századvég Alapítvány tanulmánya szerint mára általánossá vált a baloldali körökben a választók sértegetése, és a képviselőtársaik, valamint a véleményükkel ellentétes hangot képviselő újságírók fenyegetése. Emlékezetes volt, amikor az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó több millió jobboldali szavazót nevezett patkánynak az ATV műsorában 2019 áprilisában. Tavaly augusztusban pedig Gyurcsány Ferenc fenyegette meg Vidnyánszky Attilát, a Színművészeti egyetem frissen kinevezett rektorát „és társait” (értsd: a vele egyetértő művészeket) vagyonelkobzással: „minden értelemben földönfutók lesznek.”

Az elmúlt hónapokban pedig egyre gyakrabban hangoztatják baloldali politikusok és jogászaik a 2022 tavaszára tervezett alkotmányos puccskísérlet helyességét. Ez azonban évtizedek óta nem látott belpolitikai válságot, végső esetben pedig polgárháborús állapotokat idézne elő – írja a Századvég.

Évtizedek óta nem látott polgárháborús helyzetet okozhat egy puccskísérlet Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán

Márki-Zay Péter közjogi stábjának vezetője, Fleck Zoltán nemrég kilátásba helyezte a jogállam felszámolását.

„Nagy valószínűséggel egy 22-es ellenzéki győzelem után időlegesen le kell mondanunk a jogállam tiszta érvényesüléséről, de ez soha nem volt másként rendszerváltáskor, nagy forradalmak után” – festette fel a sötét jövőt a jogszociológus.

Márki-Zay is akasztásokat emlegetett

A momentumos Szarvas Koppány Bendegúz ennél is tovább ment, és a pandémia első hullámának idején lámpavasra húzással fenyegette meg a járvány elleni védekezésben részt vevő kormányzati szereplőket.

Hasonlóképp fogalmazott Márki-Zay Péter is 2018-ban: „nem akarom mondani, hogy a kandelábereket mire lehet még használni a plakátok ragasztásán és helyezésén kívül…” Később megfenyegette a jobboldali szavazókat is: „a kormányt akkor is eltakarítjuk, ha ez holnap estére nem következik be, senki ne legyen nyugodt a fideszesek köréből.”

A legfrissebb, szélsőséges megszólalása pedig az volt, amikor arról beszélt, hogy azok a választók, akik támogatják a rezsicsökkentést és ellenzik a migrációt, olyanok, mint sötétben tartott, trágyával etetett gombák.