RETRO RÁDIÓ

Hol rontotta el Brüsszel a vakcinabeszerzéseket?





A magyar oltási kampány jelenleg az Európai Unió második legsikeresebbje, ami annak köszönhető, hogy hazánkban jelenleg öt különböző vakcinával oltanak. Eközben az uniós vezetők energiáit a titkolózás, a vakcinaszerződések rejtegetése köti le.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.03.17.
beszerzés

Az Európai Unió hónapokig halogatta a szerződéskötést a nagy gyógyszergyárakkal. Azonban a vakcinastratégia összeomlott.

Az Origo összefoglalta, hol és mit rontott el az Európai Unió az elmúlt hónapokban az oltóanyagokkal kapcsolatban.

Az már egyértelművé vált, hogy Magyarország a keleti – orosz és kínai – vakcinák nélkül 500 ezerrel kevesebb embert tudott volna beoltani. Hazánkban folyamatosan zajlik az oltás, és a legfrissebb adatok szerint már 1 397 342 fő a beoltottak száma, ebből 406 746 fő már a második oltását is megkapta.

Hónapok óta meghatározza az európai közbeszédet a brüsszeli vakcinaszerencsétlenkedés, azaz, hogy az unió hibájából lassabban érkeznek az oltóanyagok a kontinensre, mint más földrészekre.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi rádióinterjújában ezt úgy fogalmazta meg, hogy „Brüsszel elszúrta a vakcinabeszerzéseket, és ha Magyarország nem rendelt volna keletről is oltást, akkor az ország most nagyon nagy bajban lenne”.

Mára már a kontinens vezető gazdasági hatalmai, a németektől az osztrákokon át az olaszokig, nyíltan támadják az uniós vezérkart. Nem véletlenül, hiszen Brüsszelt alapvető felelősség terheli abban, hogy Európa lemaradt a vakcinaversenyben — összegzi az Origo.

A legfrissebb adatok szerint már 1 397 342 fő a beoltottak száma (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Brüsszel már a járványkezeléssel is elkésett

Az Európai Bizottság arra kényszerítette az országokat, hogy ne külön-külön vásárolják meg az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat, hanem azt bízzák rájuk, majd ők beszerzik, és utána igazságosan szétosztják azokat.

Igazságtalan uniós elosztás

A központosított beszerzési rendszer és az oltóanyagok ütemezése körüli problémákon kívül a vakcinák elosztási mechanizmusa sem működik. A tagállamok az elején egyetértettek abban, hogy az életmentő oltásokat a pro rata elve szerint, vagyis lakosságarányosan kell elosztani. Ennek a lényege az volt, hogy a nagyobb lakosságszámú országok több, a kisebbek kevesebbet kaptak belőlük. Csakhogy az uniós országok Brüsszel tehetetlensége miatt fokozatosan kezdtek eltérni a pro rata elvétől, és megjelentek a „flexibilisebb” elosztási elvek. Így például azokat a vakcinákat, amelyeket az egyes országok nem használtak fel, más tagállamok elkezdték felvásárolni.

A vakcinák elosztási mechanizmusa sem működik (Fotó: Shutterstock)

Feszültséget okozott a pro rata elvétől való eltérés

A probléma olyan szintre emelkedett, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár kénytelen volt felszólalni az oltóanyagok igazságtalan elosztása miatt. „A koronavírus elleni oltóanyagok kiszállítása az egyes európai uniós országokba nem egyenlő mértékben történik, vagyis nem minden ország kapja meg lakosságarányosan a neki járó mennyiséget” — jelentette ki. Szerinte világossá vált, hogy az unióban — ellentétben az állam-, illetve kormányfők által elfogadott tervvel — nem lakosságarányosan történik a vakcinák kiszállítása.

Brüsszel nem adja ki a szerződéseket

A V4NA nemzetközi hírügynökség levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula von der Leyenhez, akitől tájékoztatást kértek a vakcinabeszerzésekről, és kikérték a beszerzésekre vonatkozó szerződéseket.

Orbán Viktor kedden a parlamentben is elmondta, nem azért halad lassabban az oltás itthon, mert nincs elég oltópont, hanem mert nincs elegendő vakcina.

Itt vannak a kezemben az uniós szerződések, és nem lehet nyilvánosságra hozni, mert akkor jogállamisági eljárás indulna ellenünk„ – mondta el a kormányfő.

Az Origo teljes elemzését itt olvashatod el!

 





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás