A pénzügyminiszter egy videóban ismertette a legfontosabb tudnivalókat a hitelmoratóriumról.

„Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról: idén novembertől jövő év június 30-áig a rászorulók továbbra is igénybe vehetik a hiteltörlesztési moratóriumot. Ezt kérhetik: a nyugdíjasok, a gyermeket várók, illetve nevelők, a közfoglalkoztatottak, és azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük” – jelentette ki Varga Mihály.

Hozzátette: A vállalkozások esetében azok kérhetik a hosszabbítást, akiknek az árbevétele legalább 25 százalékkal esett az előző évhez képest. Fontos, hogy azok, akik hosszabbítani szeretnék a moratóriumot június végéig, erről a jogosultsági feltételek fennállása esetén nyilatkozniuk kell majd a bankjuknál.

Kiemelte, a bent maradás nem automatikus

Annak érdekében, hogy az érintetteknek legyen kellő ideje nyilatkozni a hitelmoratórium maradásról, a hitelmoratóriumot változatlan formában 2021. október 31-éig meghosszabbítjuk mindenki részére” – mondta a pénzügyminiszter.

https://www.facebook.com/VargaMihalyKepviselo/videos/383825909997182

Kitért arra is: a nemzeti konzultációban a magyar emberek világos választ adtak, a válaszadók 91 százaléka támogatta a hitelmoratórium meghosszabbítását a rászorulók részére. A hitelmoratórium valós segítséget nyújtott a válság során, a munkahelyek és a családok életszínvonalának megvédésében.

A mostani döntés célja, hogy a gazdaság újraindításakor a rászorulók részére továbbra is megőrizzék ezt a védőhálót – mondta, hozzátéve: aki viszont már képes és van lehetősége a törlesztő részletek fizetésének folytatására, annak érdemes mérlegelnie a visszafizetés megkezdésének előnyeit is.