Ma már fellélegezhetünk, nem lesz olyan nagy forróság, mint az elmúlt héten. A vörös kód ma este 8 óráig marad érvényben. A múlt héthez képest jelentősen enyhül hazánk időjárása. Ma túlnyomóan napsütéses idő lesz, csapadék azonban nem várható, emiatt továbbra is marad a meleg. A szél mérsékelt marad, ez hozhat egy kis enyhülést a hőségben. A hőmérséklet délutáni csúcsértéke 34 fok körül alakul, de a legmelegebb tájakon akár 37 fok is lehet.

Figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre ebben a nagy melegben Fotó: Shutterstock

A hétfői száraz napos időt egy hidegfront követi kedden, széllel, elszórtan záporokkal. 27–38 fok között fog alakulni a hőmérséklet. Szerdán pedig a napozni vágyóknak rossz hírünk van, gomolyfelhős időjárásra lehet számítani, azonban visszatér a 30 fok feletti hőmérséklet.

Metropol-tippek: védjük a bőrünket a nagy melegben

– Az erős UV-sugárzás ellen napfényvédő krémmel védekezhetünk. Érdemes bekenni a ruhától nem fedett bőrünket minél magasabb faktorszámú naptejjel napozáskor, és ha időt töltünk a tűző napon. Fejünket kalappal, sapkával védhetjük a káros sugaraktól, szemünket pedig az UV-sugárzás kiszűrésére alkalmas napszemüveggel óvhatjuk.

– A nagy melegben bőrünket is óvni kell az izzadást követő kiszáradástól is. „Az izzadás következtében ugyanis gyengül a bőr vízmegtartó képessége, ezért fontos, hogy tápláljuk, utánzsírozzuk” – magyarázta el dr. Gyovai Viola. A Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa kifejtette azt is, hogy „fürdőzés után is tapasztalhatjuk, hogy húzódik a bőrünk a szárazságtól. Ilyenkor a zsírt bőrtápláló, bőrnyugtató testápolóval, esetleg napozás utáni after sun készítménnyel pótolhatjuk vissza”.

A bőrünkre különösen oda kell figyelnünk az UV-sugárzás miatt, ha strandolunk Fotó: Németh András/Somogyi Hírlap

Ma estig van érvényben a vörös kód

Este 8-ig tart a nagy hőség miatt elrendelt vörös kód. Az intézkedésnek két fontos célja van:

  • felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli időjárási helyzetre,
  • az otthontalanok segítése: a szociális szektor minden intézményének ellátási formájától, területétől, férőhelyszámától függetlenül be kell fogadnia az oda érkező hajléktalanokat.