A két ukrán fiatal azt követően állt be az ukrán védelmi erőkhöz, hogy az oroszok ostromolni kezdték a mariupoli acélgyárat, ám három nappal később a fiatal nő, Valeria Karpylenko megözvegyült- mesélte el a The Sunnak a házaspár egyik ismerőse.

Filmbe illő volt a házasságkötésük és az azt megelőző időszak. Az Azov-ezred védői között szolgálatot teljesítő Andriy Kozatsky ugyanis, más megoldás nem lévén, aranyfóliát gyűjtött, és abból készített jegygyűrűt szerelmének, akivel naponta együtt harcoltak. Az így készült gyűrűt húzta végül Andriy szerelme ujjára a fronton.

Olyan boldog nap és boldog fotó volt. Andrij fóliából jegygyűrűket készített. Tökéletesek voltak– idézte fel az esküvőn érzetteket Valeria.

A pár többi ukrán védővel együtt végül nyolcvankét napon át védte sikerrel a déli kikötővárost az oroszokkal szemben. Végül azonban kénytelenek voltak visszavonulni a gyár alatt húzódó, hét mérföld hosszú hidegháborús alagutakba. Andrij az utolsó, halálos bevetése előtt arra kérte szeremét, hogy hagyja el a földi poklot, majd ő maga folytatta a küzdelmet. A hős védő abban a csapatban szolgált, amely az egyik leghevesebb orosz támadásnak volt kitéve, és a harcokat nem élte túl.

Három napig voltál a törvényes férjem, de a szerelmem vagy az örökkévalóságig. Megígértem neki, hogy kijutok, ő megígérte, hogy túléli. A lelke kijutott, és én még mindig itt vagyok” – vallotta özvegye férjéről.

Mint ismert, az ukránok, Azovstal védelmével időt nyertek Ukrajna számára azzal, hogy hetekig feltartóztatták az oroszorok déli előre nyomulását. Az oroszok győzelmét követően az elfogott ukrán katonákat az üzemből buszokkal vitték Vlagyimir Putyin orosz elnök telepei felé. Valeria az egyiken lehet.