A katonai adminisztráció arra kér mindenkit, hogy légiriadó esetén ne keressenek a hírportálokon cáfolatokat vagy megerősítéseket, hanem járjanak el a rendelkezéseknek megfelelően és kövessék az utasításokat, hívta fel a lakosság figyelmét a közösségi oldalán Babják Zoltán, a határtól pár kilométerre lévő Beregszász polgármestere.

Kiemelten fontosnak ítélte

  • ideiglenesen áramtalanítsák otthonaikat,
  • zárják el a gázt,
  • vegyenek magukhoz élelmiszert, ivóvizet, gyógyszereket és az okmányaikat,
  • lehetőség szerint segítsenek eljutni az óvóhelyre szomszédjaiknak, a gyerekeknek és az időseknek.

Ha nincs óvóhely, ne menjenek az utcára

Ha megszólal a légiriadó, keressenek biztonságos menedéket a pincében, a házban lévő süllyesztett tereken, fürdőszobákban, ajtókeretekben. Ne menjenek az ablakokhoz, ne fényképezzenek és ne készítsenek videófelvételeket. Az óvóhelyen lehetőség szerint kapcsolják be a rádiót (101,6, 101,9, 107,2) és kövessék a katonai adminisztráció javaslatait – írta a polgármester.

Kiemelte: jelenleg is dolgoznak a beregszászi kistérségben lévő szirénák szinkronizálásán. Az intézkedésekről a templomi harangozókkal is megállapodtak, akik légi támadás esetén megkongatják a harangokat. Fontos, hogy töltsék le a Légiriadó (Повтіряна тривога) elnevezésű ingyenes alkalmazást a telefonjukra, s válasszák ki lakóhelyüket.

Arra kér mindenkit a posztjában a polgármester, riasztás esetén értesítsék szomszédjaikat is. Meg kell érteniük, hogy ilyen riasztások érkezhetnek hetente egyszer, de akár egy nap alatt többször is – tette hozzá. Az Ukrán Fegyveres Erők légvédelme folyamatosan dolgozik, vészhelyzet esetén nagyon fontos, hogy ne essenek pánikba és próbálják megőrizni nyugalmunkat – írta közösségi oldalán Babják Zoltán.