Téli gumi és egyéb téli autózási szabályok Németországban





Németországban kötelező a téli gumi, sőt a magas hegyi szakaszokon, főleg jeges utakon hólánc használatára is felhívják a figyelmünket. Sajnos a legtöbb vezető úgy vélekedik, hogy csak a hegyi utakon fontos a téli gumi, mint kötelező felszerelés. Nagyon fontos, hogy betartsuk a szabályokat, mert ellenkező esetben a németek büntetnek. (X)



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.09.08.
Téli gumi

A Gumiwebshop összefoglalta, hogy mire figyeljünk oda!

Ismerjük meg a német téli gumira vonatkozó törvényt!

Az új téli gumiabroncs-törvény akkor jött létre, amikor egy német bíróság úgy döntött, hogy egy gépjárművezetőre bírságot szab ki azért, mert az illetőnek nem volt téli gumija miközben havas szakaszon vezetett. 2010 júliusában a bíróság megállapította, hogy a jelenlegi törvény valóban túl homályos, és hogy a geeignete Bereifung („megfelelő gumiabroncskészlet”) kifejezés nem határozta meg ténylegesen a téli gumiabroncsok használatát.

A vétkesnek így nem kellett fizetnie. A parlament, azaz a Bundestag új szövetségi törvényt fogadott el, amely sokkal pontosabb fogalmaz a téli gumiabroncsokra vonatkozóan. Emellett megnövelte a bírságot azon a vezetők számára, akik téli körülmények között balesetet szenvedtek téli abroncs nélkül.

Von O bis O: A legtöbb német autós már régóta ismeri a régi gumiabroncsszabályt: „von O bis O.”

Azaz „O-tól O-ig” kifejezés rövidítése: „októbertől húsvétig” (von Oktober bis Ostern). Érdemes tehát októberben cserélni a normál gumiabroncsokat a téli gumiabroncsokra, és húsvétig hagyjuk az autónkon.

Mindezek mellett, 2018 januárjától az újonnan gyártott téli gumiabroncsokat új alpesi szimbólummal kell megjelölni (háromcsúcsú hegyi piktogram hópehellyel).

Fotó: Pixabay

Az új ikon nem csupán jelzés. Ez tükrözi az új törvényt is, amely meghatározza, hogy mi a „t éli gumiabroncs ”, és új szabványokat határoz meg, amelyek korábban még nem voltak érvényben. A meglévő téli gumiabroncsok, mint pl.: Vredestein Wintrac, Firestone Winterhawk 4, Uniroyal Snow Max 3, Hankook W320, Hankook W330, Michelin Alpin 6, Michelin Pilot Alpin PA4 GNRX, Continental WinterContact TS 860, Continental WinterContact TS 830 P) - (M + S-Reifen) csak a régi M + S jelöléssel 2024. szeptember 30-ig megengedettek, ám az ADAC német autóklub azt ajánlja, hogy haladéktalanul szerezzünk be

gumiabroncsokat az alpesi „3-peak-mountain” jelöléssel. Az új törvény a teherautókra és a buszokra is vonatkozik, de a motorkerékpárok mentességet élveznek.

Súlyos bírságok, ha nem használunk téli gumit!

Ha a rendőrség megállít és téli körülmények között téli gumi nélkül vezetünk, akkor 60 euró pénzbírságot (Bußgeld) kell megfizetni. Ha pedig balesetet is okozunk, akkor ez az összeg akár 80 euró is lehet. Nem érdemes kockáztatni és veszélyeztetni mások életét sem.

Mi a helyzet autóbérlés esetén?

A téli gumikra vonatkozó törvény minden járművezetőre vonatkozik, még akkor is, ha nem a jármű tulajdonosa! A jogszabály kitér arra is, hogy a kereskedőknek vagy a bérbeadó cégeknek gondoskodniuk kell a megfelelő gumiszériáról az adott időszakra vonatkozóan.

(Hirdetés)





Ezeket olvastad már?
99 éve nyílt meg az első BNV. Te emlékszel minden részletre? – Kvíz

99 éve nyílt meg az első BNV. Te emlékszel minden részletre? – Kvíz

„Gyűlölöm őt, amiért ellopta az életemet” – egy fogyatékos gyereket nevelő anya őszinte vallomása

„Gyűlölöm őt, amiért ellopta az életemet” – egy fogyatékos gyereket nevelő anya őszinte vallomása

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás