Észrevétlenül hálóznak be bennünket a kis- és nagyfrekvenciás sugárzások, melyek elektroszmog formájában csapódnak le, és hagynak nyomot a szervezetünkben. Egy magyar találmánynak köszönhetően azonban védekezhetünk ellene. Juhász Jánost, az SHS system műszaki védelmi rendszer kutatásfejlesztőjét a csernobili jelenség motiválta, hogy elindítsa azt a 25 éves innovációt, amely ma már egy működő, és nemzetközi szinten elismert sugárvédelem. Munkatársaival együtt kifejlesztették az úgynevezett épületvédelmi technológiát, de rendszerük alkalmazható autóban, vagy akár egy személyes mobiltelefonon is.

– Megterheljük a levegőt elektroszmoggal. A digitalizáció, a robotizálás korában cirka 8 milliárd mobiltelefon van a Földön – osztotta meg a Lokállal a döbbenetes adatot Juhász János munkatársa és felesége, Juhászné Molnár Marianna sugárzáskutató. – Az elektroszmog veszélyeinek az alapja a sejtkommunikációs zavar. A digitalizációs terheléssel elveszítettük a természetközeli állapot energiáit, ez pedig fizikai tünetekben is jelentkezik. Egyre több az elektro-hiperérzékeny, depressziós, autizmusban, dekoncentráltságban, fáradékonyságban, alvászavarokban, bizonytalan eredetű fülzúgásban, fejfájásban, ingerlékenységben, érdektelenségben szenvedő ember, és a tünetek zöme sajnos már a gyerekeknél is előfordul. Az okok között ott lehet az elektroszmog, mint stresszhatás. A Nemzetközi Elektroszmog Kutató Intézetek vizsgálati anyagai egyértelműen igazolják, hogy a sugárzások, mint kiemelt rizikófaktorok is hozzájárulhatnak minden betegség kialakulásához. Jelenlétükkel nehezítik azok gyógyulási esélyeit, sőt önmagukban is okoznak megbetegedéseket. A WHO az elektroszmogot kiemelt rizikófaktornak minősítette, 2B rákkeltő kategóriába sorolta ugyanúgy, mint a dohányzást vagy az alkoholt. Nem a fejlődés a probléma, hanem az, hogy olyan gyorsan következett be, hogy hatalmas lett a szakadék a védekezés és a fejlődés között.

A szakemberek által kifejlesztett SHS system technológia lényege, hogy az épületekben mérhetően csökkenti a sugárzást, és átalakítja a természetes állapotnak megfelelő frekvenciává és hővé, így egy láthatatlan aurát kap az épület, amelyben az egészségügyi kockázat alá csökken az elektroszmog. A szűrő telepítése úgy kezdődik, hogy akkreditált mérőműszerekkel diagnosztizálják az épületet, majd a határértékek alá viszik valamennyi sugárzási paramétert. Három hét után kontrollméréseket végeznek, amelyek igazolják, hogy az épület hivatalosan is zöld. Ez a lehetőség nem csupán intézményi szinten működik, de a lokális védelem akár egy autón, repülőgépen, tömegközlekedési eszközökön belül, sőt a mobiltelefonra illesztve is hatékony.

Káros lehet a túl gyakori online élet Fotó: Getty Images